Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταθάκης: Μη ρεαλιστικό ενδεχόμενο η άμεση διαπραγμάτευση με τους δανειστές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η διαπραγμάτευση θα είναι συνολικότερη και θα αφορά το χρέος και την εγκατάλειψη του τρέχοντος προγράμματος»

giorgos-stathakis_0

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο της άμεσης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση.

Ο υπεύθυνος Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξή του στην «Αγορά», εξηγεί ότι ο χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός και εκτιμά ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι συνολικότερη και θα αφορά το χρέος και την εγκατάλειψη του τρέχοντος προγράμματος».

Ειδικότερα, εκτιμά ότι «το ποσοστό του χρέους που μπορεί να κριθεί από τα διεθνή standards επαχθές είναι πολύ μικρό, κάτω του 5%. Παρ” ότι, λοιπόν, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να απομειώσουμε το χρέος, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το ζήτημα αυτό σημαντικό για τη στρατηγική μας«.

Αναφορικά με το πρόσφατη οικονομική παρουσίαση που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο City του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχε, επεσήμανε ότι «η παρουσίαση του κλίματος που επικρατούσε στο Λονδίνο με όρους «φόβου» δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι επίκειται πολιτική αλλαγή, τουλάχιστον στην Ελλάδα και την Ισπανία, και προσαρμόζεται σε αυτήν την προοπτική. Προφανώς, οι αγορές δεν είναι κάτι ενιαίο, οπότε δεν έχουν όλοι οι επενδυτές την ίδια άποψη. Εκτιμούμε ότι η προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές«.

Τέλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές αλλά και το ζήτημα του λεγομένου «plan b» ο κ.Σταθάκης σημειώνει: «Οι άμεσες πρωτοβουλίες μας θα είναι επαφές σε ανώτατο επίπεδο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η περίπτωση «αποτυχίας» πρέπει να αποκλείεται, μια και δεν συμφέρει κανέναν. Αποτυχία στη διαπραγμάτευση θα είναι αποτυχία και για τους δανειστές μας. Συνεπώς, εκτιμώ ότι θα βρεθεί λύση, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών«.

By