Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συνεδριάζει η Βουλή για το δημοψήφισμα

Θα γίνει ψηφοφορία για την διεξαγωγή ή μη του δημοψηφίσματος

tsipras vouli

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση προκειμένου να επικυρωθεί η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου κατόπιν εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Είναι η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα, από το 1975, που κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνει το λόγο και την εξουσία για το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα στο λαό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιφορτίζει τη Βουλή με μια ιστορική ευθύνη», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ελήφθη μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε σαν κυβερνητικό λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής μετά, δηλαδή, την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Μετά τις 11 το βράδυ όμως τα πράγματα πήραν ραγδαία τροπή καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως στο τραπέζι έπεσαν όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών αλλά τελικά προκρίθηκε η απόφαση για δημοψήφισμα.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση μεταθέτει στους πολίτες την απόφαση για τα μέτρα, την ώρα που είναι άγνωστο τι θα γίνει με την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για τον ELA αλλά και τη δόση του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στους πολίτες για το δημοψήφισμα ήταν «ναι» ή «όχι» στα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί, με τον πρωθυπουργό να ζητά μια περήφανη απάντηση από τους πολίτες αλλά και να δεσμεύεται πως θα σεβαστεί απόλυτα την όποια ετυμηγορία του λαού.

Άγνωστο παραμένει, πάντως, το κατά πόσο είναι «νόμιμη»η προκήρυξη δημοψηφίσματος εντός επτά ημερών, την ώρα που ουδείς ακόμη γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των θεσμών.

Πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τον Νίκο Βούτση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε δηλώσεις τους όλοι οι υπουργοί εξερχόμενοι του Μαξίμου ήταν σαφείς υπέρ του «όχι» με τον κ. Κατρούγκαλο να διευκρινίζει πως το ερώτημα δεν αφορά στο «ευρώ ή δραχμή», αλλά στη συμφωνία έτσι όπως την προτείνουν οι δανειστές.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Νίκου Παππά ο οποίος είπε πως σήμερα είναι μια πολύ καλή νύχτα, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην παίξουν με το κοινό νόμισμα της Ευρώπης.
Καλούμε να ακουμπήσουν όλοι τα πολιτικά επιχειρήματα στο τραπέζι και να μην παίζουν με τα νεύρα και τις καταθέσεις των πολιτών.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα την πόρτα του Μαξίμου πέρασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν αυτή που μαζί με τον πρωθυπουργού αποχώρησαν τελευταίοι από το Μαξίμου λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το μήνυμα είχε σταλεί προς τους δανειστές λίγο πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου της Παρασκευής όταν κυβερνητικές πηγές έλεγαν «το επικοινωνιακό game is over» «απαντώντας» εμμέσως στην ατάκα «the game is over» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό Μνημόνιο, που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ και άλλα, έλεγαν από την κυβέρνηση και κατέληγαν δίνοντας το στίγμα πως «όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

By