Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Βενιζέλου – Σουλτς

«Πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς»

βενιζελος-σουλτς

Την «ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα» εξέφρασαν Μάρτιν Σουλτς και Ευάγγελος Βενιζέλος σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από την συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σουλτς μετέφερε στον κ. Βενιζέλο το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αντάλλαξαν απόψεις.

«Καταλήξαμε», συμπλήρωσε ο ίδιος «ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς και η ελληνική κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό για τη σχέση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία, που δεν ήταν πάντα εύκολη και σημείωσε ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς «υπηρέτησαν τα ελληνικά συμφέροντα και την πατρίδα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σουλτς για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πάντως, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι η πορεία της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ. «Θα συμβάλουμε να γίνει ότι καλύτερο για τη χώρα χωρίς να πάμε ένα βήμα πίσω. Πρέπει να κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα προς την έξοδο από το μνημόνιο, προς την πιστωτική προληπτική γραμμή, προς την ελάφρυνση της χώρας και του χρέους για να προχωρήσει η χώρα προς την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Άσκησε ωστόσο και κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ειπώθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνονται μετεκλογικά ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους είτε από λάθος είτε από ατύχημα».

Τέλος αναφερόμενος στην αποστολή του κ. Σουλτς, είπε «χαίρομαι που ο κ. Σουλτς με το κύρος και τη συμπάθεια που τρέφει για την Ελλάδα είναι σε θέση να καταλάβει και να μεταφέρει στην Ευρώπη τί συμβαίνει εδώ, αλλά και να πει στους Έλληνες συνομιλητές του ποιός είναι ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιν Σουλτς για την ευκαιρία αυτής της συνάντησης. Μας συνδέουν μακροχρόνιοι, συντροφικοί και φιλικοί δεσμοί και έχουμε την άνεση να συζητούμε με απόλυτη ειλικρίνεια και σε βάθος. Τον ευχαριστώ για τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπό μου.

Είναι σημαντικό για μένα ότι έχει κρατήσει στη συνείδησή του τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως την δική μου προσωπικά. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τεράστιο πολιτικό κόστος. Τον ενημέρωσα για τις εξελίξεις, για το επικείμενο συνέδριο και για τις αλλαγές, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα του τί ψήφισε την Κυριακή των εκλογών, θέλει κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο για τη χώρα. Θέλει να προστατευθούν οι θυσίες του και να αποδώσουν καρπούς. Εμείς θα συνεισφέρουμε και από τη θέση της αντιπολίτευσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Δυστυχώς ειπώθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνονται και μετεκλογικά ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες. Με αυτές δουλειά δεν κάνουμε. Αυξάνονται απλώς οι κίνδυνοι. Είτε οι κίνδυνοι λάθους, είτε οι κίνδυνοι ατυχήματος. Θα συμβάλουμε λοιπόν στο να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, αλλά θα συμβάλουμε επίσης και στο να γίνει ό,τι καλύτερο και θετικότερο μπορεί να γίνει για τη χώρα χωρίς να πάμε ούτε ένα βήμα πίσω από εκεί που ήμασταν.

Πρέπει να κάνουμε το καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός, δηλαδή προς την έξοδο από το μνημόνιο, προς την προληπτική πιστωτική γραμμή, προς την ελάφρυνση της χώρας γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε την οικονομία, την απασχόληση, την ανάπτυξη και βεβαίως να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012.

Και χαίρομαι γιατί ο Μάρτιν Σουλτς που είναι ένας Ευρωπαίος πολιτικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης με μεγάλο κύρος και συμπάθειες στην Ελλάδα, είναι σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και να το μεταφέρει στην Ευρώπη, αλλά και να πει στους Έλληνες συνομιλητές του με ειλικρίνεια και ακρίβεια ποιος είναι ο πραγματικός ευρωπαϊκός συσχετισμός».

By