Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιστέρη: Δοκάρι κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας

Πιθανόν από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες

foto_11_amfipoliPPP

Ένα δοκάρι, πιθανόν από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας, ανέφερε, μεταξύ αλλων, η Κατερίνα Περιστέρη, στη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα χρονολογείται ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη, ενώ χουν βρεθεί νομίσματα του Αλεξάνδρου του Γ” και του 2ου και 3ου πΧ αιώνα. Σημείωσε ακόμη ότι έχουν βρεθεί και κεραμεικά.

Η κ. Περιστέρη δήλωσε ακόμη ότι «το πιο δύσκολο έργο τώρα αρχίζει» αναφερόμενη για την ταυτοποίηση του σκελετού που βρέθηκε στον Τύμβο Καστά. Η επικεφαλής των ανασκαφών κάνει μια μικρή ανάδρομη στην πορεία της έρευνας ενώ ανέφερε «πως όταν είδαμε τις Καρυάτιδες όλοι μας συγκινηθήκαμε».

Υπενθυμίζεται ότι, ο αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής, θα μιλήσει για τη «σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις», ενώ ο πολιτικός μηχανικός Δημ. Εγγλέζος θ” αναφερθεί στον «ρόλο του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ.Λεφατζής, σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία, βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο. Την ημέρα της μεταφοράς, Αυστριακά και Βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην βρετανική πομπή, με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες να ναυαγήσουν στον Στρυμόνα και τα αρχαία μέλη να «σωθούν» στο βυθό.

Τη συζήτηση συντονίζουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπουλίδης.

Τα κομμάτια του ψηφιδωτού της Περσεφόνης που έλειπαν κατάφερε να εντοπίσει η ανασκαφική ομάδα και σύμφωνα με την κ. Περιστέρη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκόλλησης προκειμένου να καλυφτεί το κενό που υπάρχει στο κέντρο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών ο Τύμβος ήταν λατρευτικό ταφικό μνημείο όπου είχε ταφεί θνητός ο οποίος λατρευόταν ως Θεός.

Την ίδια στιγμή ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος δήλωσε πως το μήκος της θολωτής οροφής είναι 24 μ., ενώ το εσωτερικό άνοιγμα του μνημείου είναι 4 μ. Ο κ. Εγγλέζος δήλωσε πως η θεμελίωση του μνημείου έγινε σε συμπυκνωμένο αργιλώδες αμμοχάλικο με κροκάλες.

By