Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Παυλόπουλος από τη ΔΕΘ: Ναι στην Ευρώπη παρά τα προβλήματα

Η πορεία της χώρας, με βάση το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, δεν είναι άλλη από την ευρωπαϊκή πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης

pavlopoulos_aftodioikisi

Από τα εγκαίνια της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ακόμη μια φορά μήνυμα παραμονής της χώρας στην ΕΕ, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει η Ένωση,

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τον οικονομικό δυναμισμό της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, τον οποιο προς τιμήν του επιχειρηματικού κόσμου, δεν έχει λυγίσει ούτε η δεινή κρίση, οικονομική και κοινωνική δυστυχώς, που μαστίζει την χώρα μας και τον λαό μας τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η πορεία της χώρας, με βάση το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, δεν είναι άλλη από την ευρωπαϊκή πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. «Μια κοινή πορεία με όλους εκείνους τους λαούς που ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδρυσή της και προσανατολίσθηκε η προοπτική της. Μια πορεία την οποία οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα.

Ακούγονται, τόνισε, ορισμένες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, που διερωτώνται: «Αξίζει τον κόπο αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα σε μιαν Ευρώπη που έχει αυτά τα προβλήματα, αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης, την έλλειψη κατανόησης εν πολλοίς;» Υπάρχουν και ακραίες φωνές που ζητούν ν” αρνηθούμε ως και την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας. Το ν” αποδεχθούμε, όμως, μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε από το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού τις δικές μας ψηφίδες, οι οποίες είναι εκείνες –συμφωνούν σε αυτό όλοι οι ιστορικοί- που σχεδιάζουν το περίγραμμα, φτιάχνουν τον αρμό, δίνουν ρυθμό στο νόημα του σχεδίου.

«Η απάντηση λοιπόν που ταιριάζει στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη. Και αγωνίζεσαι, από κοινού με τους άλλους Ευρωπαϊκούς Λαούς, να την αλλάξεις για να ξαναγυρίσει στις ρίζες της και να καλύψει τόσο το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα εμφανίζει», υπογράμμισε.

Ο κ. Παυλόπουλος καυτηρίασε το «μεγάλο κενό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, η οποία μεσ” από την εμμονή στην αδιέξοδη λιτότητα έχει οδηγήσει σ” άκρως επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων κι έκρηξη της ανεργίας, ιδίως των νέων και, κυρίως, των νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Προκαλώντας έτσι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο επιστημονικής προσφυγιάς».

Δεν την εγκαταλείπεις όμως, σε καμία περίπτωση, θεωρώντας νομοτελειακές τις, όποιες, σημερινές εσφαλμένες επιλογές της, τόνισε. Αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας, σημείωσε ο ΠτΔ.

 

 

By