Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Τροπολογία για την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Τι περιλαμβάνει η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ  για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη

pasok622_201113

Την επέκταση του πολιτικού προγράμματος του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος​ προτείνουν με τροπολογία- προσθήση στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εφτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «με την προτεινόμενη διάταξη επεκτείνεται το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε όλη τη χώρα από 1 Ιουλίου 2015.Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη 2015-2020 που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εργασίας, και συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του2014, η οποία αντανακλά και την ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους σε περίοδο οικονομικής κρίσης προκειμένου να καταστεί δυνατό και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους οικονομικά αδύνατους καθώς και στο πλαίσιο του ν.4093/12 παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ3 όπου προβλέπεται η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ως βασικού μηχανισμού αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας καθώς κι της παιδικής φτώχειας»

Την τροπολογία υπογράφουν οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Κουτσούκος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Φώφη Γεννηματά,Δημήτρης Κωσταντόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κώστας Σκανδαλίδης.

Διαβάστε την τροπολογία tropologia KO PASOK

«Η στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη»

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Κεγκέρογλου για το ν/σ της κυβέρνησης αναδείχθηκαν οι προτάσεις του κόμματος για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της ακραίας φτώχειας. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, επιχειρώντας να πουλήσει τα «φύκια» του σχεδίου νόμου ως «μεταξωτές κορδέλες».

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

1. Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα

Αφορά 700.000 ανθρώπους

• Οικονομική ενίσχυση (ως 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια)
• Παροχή Υπηρεσιών και Αγαθών (Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ, Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένταξη στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Φροντίδας κα)
• Προώθηση στην Απασχόληση μέσω προγραμμάτων εργασιακής επανένταξης.

Εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 13 Δήμους. Προβλέπεται η επέκταση του από το 2015 σε όλη την Ελλάδα (κόστος 1,5 δις ευρώ συνολικά).

2. Παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής.

Σε 165.00ο οικογένειες με προϋπολογισμό 330 εκ. Εγκρίθηκε 15-12-2014 από το Ταμείο Ευρ. Βοήθειας για τους οικονομικά αδύναμους. Παροχή σε είδος (τρόφιμα κ.α.) μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων με Δήμους, Εκκλησία, Κοινωνικές Οργανώσεις .

3. Πρόσβαση σε ποιοτικές Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας

Προϋπολογισμός 1.3 δις ευρώ από ΕΚΤ, ΕΣΠΑ και Εθν Πόρους. Πρόκειται για στήριξη βρεφονηπιακών σταθμών, Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο σπίτι, δράσεις για άτομα με αναπηρίες.

4. Νέο επίδομα παιδιών για 650.000 οικογένειες

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για 700 ε. ευρώ

5. Στέγαση- επανένταξη για άστεγους.

Εξασφάλιση στέγης σε άστεγους και εργασίας για το 40% των επωφελουμένων. Προϋπολογισμός 20 εκ. ευρώ από το πλεόνασμα.
Υλοποίηση μέσω 62 συμβάσεων με φορείς που εξελίσσονται ήδη.

6. Εμπροσθοβαρείς δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης

εξασφαλίσθηκαν 800 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων για Κοινωφελή Εργασία, Εγγύηση για την Νεολαία κα.

7. Όσον αφορά το ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Α) Εφαρμόζεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο σε 640.000 φτωχά νοικοκυριά ή άτομα με αναπηρία πολύτεκνους κλπ.
Προβλέπεται έκπτωση 30-45% στο ηλεκτρικό ρεύμα (με ανώτατο όριο κατανάλωσης και το κόστος καλύπτεται από το ΥΚΩ- Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας.)

Σε αυτά τα νοικοκυριά δεν κόβεται ποτέ το ρεύμα ακόμη και αν δεν εξασφαλίσθηκαν εξοφλήσουν τους μειωμένους λογαριασμούς.

Β) Σε 8000 οικογένειες που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας δίνεται δωρεάν ρεύμα.
Οι οικογένειες καθορίζονται από μικτές επιτροπές Δήμων και ΔΕΗ.

Γ) Σε 3.500 Κοινωνικές Δομές (Δήμων, Εκκλησίες κα) η έκπτωση στο ρεύμα φθάνει το 70%

8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Από το πρωτογενές πλεόνασμα δόθηκαν μέσα στο 2014, 470εκ ευρώ σε 690.000 οικογένειες, με χαμηλό εισόδημα.

By