Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ωρες μεγάλης ευθύνης

bouli poulakia kathontan

Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες

bouli poulakia kathontan
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Γράφει ο Παντελής Καψής 

Η μέθοδος είναι απλή και αποτελεσματική. Δίνεις λίγο λίγο το δηλητήριο και στο τέλος εθίζεται ο οργανισμός. Την ίδια μέθοδο του μιθριδατισμού υιοθετούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φίλοι. Δίνουν μικρές δόσεις, τρομάζοντας προκαταβολικά τους πολίτες, έτσι ώστε αν και όταν έρθει η στιγμή να υποστούμε τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους, να έχουμε έτοιμο το ανοσοποιητικό μας. Να είμαστε έτοιμοι, δηλαδή, να φορτώσουμε στους άλλους τις ευθύνες και να απαλλάξουμε το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Πρόσφατο κρούσμα οι προβλέψεις γνωστού για τις εκκεντρικές του απόψεις οικονομολόγου, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ακόμα και να απειλήσει με κλείσιμο των ATM, όπως το έκανε στην Κύπρο. Να περιμένουμε λοιπόν αυτό τον εκβιασμό, να τον περιμένει και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος -σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή- πρέπει να είναι έτοιμος να κλείσει το τηλέφωνο στον κ. Ντράγκι!

Ο διορατικός αναγνώστης διακρίνει ασφαλώς την αντίφαση. Αν η απάντηση στον εκβιασμό της ΕΚΤ είναι τόσο απλή -να κλείσει ο κ. Τσίπρας το τηλέφωνο-, τότε γιατί ο κ. Ντράγκι να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια; Ας είναι. Είπαμε, οι ιδέες είναι εκκεντρικές. Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι ότι δεν εξηγείται γιατί θα μπορούσε η ΕΚΤ να διακόψει τη χορήγηση ρευστότητας. Θα είναι με άλλα λόγια εκβιασμός ή αναπόφευκτη συνέπεια λανθασμένων επιλογών;

Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Η πρώτη είναι ουσιαστικά η προειδοποίηση του Aδωνη Γεωργιάδη ότι αν οι πολίτες πιστέψουν ότι βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, η κατάρρευση δηλαδή του τραπεζικού συστήματος, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συναινέσει στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και στο κλείσιμο των ΑΤM. Δεν είναι πολύ πιθανό, δεν μπορεί όμως και να αποκλειστεί.

Η δεύτερη εκδοχή είναι πιο σύνθετη. Ας δεχθούμε ότι πράγματι βγαίνει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος, Δ. Βίτσας, δεν αναγνωρίζει τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Επιπροσθέτως αυτή η κυβέρνηση επιμένει στις εξαγγελίες για αύξηση δαπανών κατά 12 δισεκατομμύρια -υποσχέσεις στη ΔΕΘ- και ζητά έναρξη διαπραγματεύσεων για διαγραφή του χρέους.

Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες. Η πρώτη θα είναι η άνοδος των σπρεντ στα προ Μνημονίου επίπεδα και ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές. Η δεύτερη θα είναι η αδυναμία να δανειστούμε με τους σημερινούς όρους από την ΕΚΤ, καθώς δεν θα είμαστε πια σε πρόγραμμα. Θα αναγκαστούμε έτσι να προσφύγουμε στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης, τον περίφημο ELA. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο πανικός των καταθετών -και οι συνακόλουθοι περιορισμοί στα ΑΤΜ- θα είναι πολύ πιθανός, αν όχι αναπόφευκτος.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής πολιορκίας – κάτι μεταξύ Αργεντινής και Κορέας. Θα προσπαθεί να επιβιώσει με εσωτερικό δανεισμό – αν θα είναι εφικτός. Οσο περνά ο καιρός μάλιστα, τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Αν δεν πληρώνουμε τις δόσεις, θα κηρυχθούμε επισήμως σε κατάσταση χρεοκοπίας. Σε αυτή την περίπτωση πιο πιθανή είναι η λύση Σόιμπλε – Δραγασάκη. Δημοψήφισμα δηλαδή για το αν θέλουμε ή όχι να μείνουμε στο ευρώ. Ο κ. Σόιμπλε, βέβαια, το είπε σαρκαστικά, υπονοώντας ότι αν δεν θέλει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε είναι ελεύθερη να φύγει από το ευρώ. Ο κ. Δραγασάκης πάλι το είπε νομίζοντας ότι απειλεί την Ευρώπη.

Το παρήγορο είναι ότι τώρα πια όλα αυτά τα γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ «με το νι και με το σίγμα». Οι πλέον σοβαροί αναζητούν τρόπο απεμπλοκής. Μια εκδοχή είναι να εγκαταλείψουν τις ακρότητες μέσω συνεργασιών. Οι προσεκτικοί αναγνώστες έχουν σημειώσει ότι πλέον αρνούνται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «του Βενιζέλου» – λες και υπάρχει κάποιο άλλο. Ακόμα και ο κ. Στρατούλης ισχυρίζεται στην τηλεόραση ότι δεν είπε ποτέ πως θα σκίσουν το Μνημόνιο, δίνοντας την ευκαιρία για ένα απολαυστικό βίντεο στο YouTube, όπου σε 20 δευτερόλεπτα αυτοδιαψεύδεται πανηγυρικά. Δυστυχώς υπάρχουν και τα κακά σενάρια. Αλλά πάλι υπάρχουν και τα ελικόπτερα.

Πηγή: Έθνος

(Visited 1 times, 1 visits today)
By