Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Norman Atlantic: Απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες από το πλοίο- Συνολικά εφτά νεκροί

Στους 432 ο αριθμός των διασωθέντων

normanatlantic-rescuersB

Απομακρύνθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας όλοι οι επιβάτες από το πλοίο «Norman Atlantic», που τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής. Εγκατέλειψε το πλοίο και ο καπετάνιος και έτσι, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 432 , με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για αγνοούμενους που επέβαιναν στο ιταλικό επιβατηγό-οχηματαγωγό- 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα).

Παράλληλα, άλλοι δύο νεκροί προστέθηκαν στον απολογισμό της ναυτικής τραγωδίας. Η ιταλική ακτοφυλακή, μέσω διαδικτύου, έκανε γνωστό ότι τα θύματα που προκάλεσε η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε χθες στο ιταλικό πλοίο είναι, συνολικά επτά.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης αποδέσμευσε τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων στο πλοίο. Στην περιοχή παραμένει η φρεγάτα Ναβαρίνο, κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, Νίκου Λαγκαδιανού, το οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa θα κατευθυνθεί με τους 69 διασωθέντες που επιβαίνουν σ’ αυτό προς το λιμάνι της Κέρκυρας και στη συνέχεια της Ηγουμενίτσας.

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, οι ιταλικές Αρχές καταρτίζουν λίστες επιβαινόντων διασωθέντων για την ασφαλή αποβίβασή τους στα λιμάνια Πάτρας, Ανκόνας και Ηγουμενίτσας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται κανονικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Οι νεκροί από το δυστύχημα που προκλήθηκε λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο ανήλθαν στους πέντε. Εκτός από τον Έλληνα που έχασε τη ζωή του την Κυριακή, τη Δευτέρα εντοπίστηκαν στη θάλασσα οι σοροί άλλων τεσσάρων ανθρώπων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

normanatlantic-rescuers

Το C130 που θα μεταφέρει στην Ελλάδα τους διασωθέντες που βρίσκονται στο Μπάρι και το Λέτσε αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας περίπου στις 19:00, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί. Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714 και 210-4191316.

norman-atlantic-ambulance

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το φλεγόμενο πλοίο, που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού. Εμφανώς εξαντλημένοι, περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που έζησαν, τη μάχη με τα κύματα και τις φλόγες για να κρατηθούν στην ζωή.

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο. Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του:

«Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα.

Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι».

Ένας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο «ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί». Όπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί «να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα».

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. «Ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία», αναφέρει ο κ. Ανδρέας.

Ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού Ναυτικού, έως τώρα έχουν διασωθεί 419 άτομα, από τους 478 επιβάτες και πλήρωμα, χωρίς να αποσαφηνίζεται η αιτία της διαφοράς.

By