Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για τις μεταρρυθμίσεις

«Δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

merkel - tsipras

Μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας η  Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «σήμερα μπορέσαμε να συζητήσουμε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος».  

Υπήρξε καλό πνεύμα συνεργασίας. Και τα δυο κράτη ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί και τα γεωπολιτικά ζητήματα, πρόσθεσε η καγκελάριος.

Μιλήσαμε για τις ευθύνες και τις αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν για να προχωρήσουν όσα συμφωνήσαμε έως σήμερα.

Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή. Ποιες μεταρρυθμίσεις και πότε θα γίνουν. Δεν θα αποφασίσει η Γερμανία. Οι αποφάσεις θα αποτιμηθούν αλλού, τόνισε η καγκελάριος.

merkel - tsipras2

Θέλω η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα, να αναπτυχθεί και να μειώσει την τεράστια ανεργία των νέων. Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, σημείωσε.

Συζητήσαμε και θέματα που μας αφορούν σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει η task force που δουλεύει για την Ελλάδα σε τομείς όπως η υγεία και θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις της Ελλάδας για αυτή.

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων η κυρία Μέρκελ είπε ότι για το Βερολίνο το θέμα έχει κλείσει.

«Γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν το αγνοούμε. Θα έχουμε συζητήσεις με την Ελλάδα για το ταμείο του μέλλοντος », πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

merkel - tsipras3

Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens έθεσε από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό κοινών στόχων και κοινών διαφορών, «γιατί έτσι μπορείς να τις λύσεις» όπως είπε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων όπως το δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα. Είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδεικνύεται από έρευνα γερμανικού ινστιτούτου».

merkel - tsipras1

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να σπάσουν κάποια στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί δεν φταίνε για τα δεινά της Ελλάδας.

«Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια και συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησς, δικαστική συνδρομή ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δηλώνοντας ότι «είναι πρωτίστως ηθικό και πρέπει να εργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε». 

By