Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κοντά σε συμφωνία για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα

Ποια είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις

tsakalotos-euklidis

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών με σκοπό να λυθούν τα ζητήματα που έχουν απομένουν για την επίτευξη της συμφωνίας, ίσως και μέχρι αύριο Τρίτη.

Από τις 10:30 οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται στο Hilton, στην κρίσιμη συνάντηση με τους δανειστές.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, με στόχο ξημερώματα ή νωρίς το πρωί της Τρίτης να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα αναφέρουν πως η ύφεση αναμένεται να φτάσει το 2,3%, κάτι που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις για το πλεόνασμα θα μειωθούν και ο στόχος θα διαμορφωθεί στο 0%. Βέβαια αυτό είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα σενάρια.

Παράλληλα, στο «καυτό» θέμα που έχει να κάνει με τις πρόωρες συντάξεις και έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια υπάρχουν ενδείξεις πως οι τελικές αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Οκτώβριο. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω στο θέμα της αγοράς ενέργειας και απαιτούν να γίνει άμεσα η απελευθέρωσή της.

Τα «αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

  • Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου
  • Πιέσεις για τα κλειστά επαγγέλματα και τις αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.
  • Η Αθήνα επιμένει στη δημιουργία νέου  φορέα  διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξένα funds, δεν συμφωνούν οι δανειστές
  • Πεδίο μάχη και το θέμα των αγροτών με την κυβέρνηση θέλει να φέρει τη μισή αύξηση τον Οκτώβριο φέτος και την άλλη μισή τον Οκτώβριο του 2016.
  • Έκτακτη εισφορά: Η ελληνική πλευρά  επιμένει  για την επιβολή συντελεστή 8%   στα εισοδήματα  άνω των 500.000 ευρώ.
  • Οι 100 δόσεις: Το οικονομικό επιτελείο συναίνεσε σε αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ.

Για τα ποσά κάτω από 5.000 ευρώ (αρχική οφειλή) μπαίνουν κριτήρια προκειμένου να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα:

  1. να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα,
  2. να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ και
  3. το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του. Αν δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, επιβάλλεται επιτόκιο 5%.
By