Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κομισιόν: Θεωρητικά πιθανή η παρέμβαση Frontex χωρίς την άδεια κρατών

Τι αναφέρει ο Φρανς Τίμερμανς με την δημιουργία του νέου οργάνου που έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Timermans

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , χαρακτήρισε «θεωρητικώς πιθανή» την επέμβαση της νέας Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση του εκάστοτε κράτους – μέλους.

«Είναι ένα δίχτυ ασφαλείας, είναι θεωρητικώς πιθανό, είναι ένα έσχατο μέτρο, δεν θα συμβαίνει συχνά, αν συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός αυτός θα δεσμεύσει, ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών-μελών.

«Σ’ ένα χώρο ελεύθερης μετακίνησης χωρίς εσωτερικά σύνορα, η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί κοινή ευθύνη… Η προσφυγική κρίση ανέδειξε σαφείς αδυναμίες και κενά στον υπάρχοντα μηχανισμό φύλαξης των συνόρων» τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως τόνισε, η πρόταση της Επιτροπής θα ενισχύσει την ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων.

«Σήμερα δημιουργούμε περισσότερη Ευρώπη, για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, για την αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών, για την ενίσχυση του συστήματος ασύλου γι αυτούς που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ναι στη νέα Frontex, αλλά όχι άνευ όρων απαντά η Αθήνα με «σύμμαχο» και άλλα κράτη – μέλη όπως η Μαδρίτη. Ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη το πρωί μεταβαίνει σε δυο από τα hotspots σε Χίο και Λέρο, και μετά θα πετάξει για Βρυξέλλες για να έχει συνάντηση για το προσφυγικό με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ θα ακολουθήσει και «μίνι σύνοδος» οχτώ χωρών της ΕΕ για το προσφυγικό με τη συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη την ανάγκη να ολοκληρωθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, η κατασκευή και η λειτουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά, αλλά και να εξασφαλισθεί η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, επισημαίνει στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης σε Ελλάδα και Ιταλία, που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

 

By