Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υπό ασφυκτικές πιέσεις το «παζάρι» στις Βρυξέλλες

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων εξελίσσεται σε «μάχη» για γερά νεύρα

exotix_ellada_europe

Με το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό και τα περιθώρια να προχωρήσει η συμφωνία στις Βρυξέλλες ώστε να πραγματοποιηθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας περιορισμένα, συνεχίζεται το παζάρι στις Βρυξέλλες. Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αργά, και πιθανότατα με εντάσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άμεση επίτευξη συμφωνίας. Οι εταίροι φαίνεται να πιέζουν σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να βάλει στο τραπέζι τα εργασιακά και την απελευθέρωση απολύσεων τον ιδιωτικό τομέα.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ο πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδιαστικά να ζητήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί αύριο Δευτέρα 30/03 στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Πηγές από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι θα συζητηθεί η παράταση της δανειακής σύμβασης, εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και καιρό με την αντιπολίτευση μάλιστα να ζητά και ψηφοφορία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις διαπραγματεύσεις στόχος είναι να μπορέσει να συνεδριάσει το Eurogroup Working Group την ερχόμενη Τετάρτη, πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Είναι πιθανότερο, αναφέρουν, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών που προηγείται μια εβδομάδα του Ορθόδοξου. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Από την πλευρά τους πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζαν ότι το κλίμα είναι «καλό». «Χθες η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά», έλεγαν.

Στο Brussels Group, σημειώνουν, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες». Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πονοκέφαλοι για την Ελλάδα μεγαλώνουν καθώς στις 8 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη), ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το «ρολάρισμα» τίτλων που λήγουν στις 14 Απριλίου.

Το ύψος τους φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ και από αυτά κοντά στο 50% ή 700 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία από ξένους, οι οποίοι τώρα είναι «άφαντοι». Με τις ελληνικές τράπεζες «νομικά δεσμευμένες» από την ΕΚΤ να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κρατικό χρέος θα πρέπει να βρεθεί αγοραστής σε μια στιγμή που τα διαθέσιμα της κυβέρνησης, μετά και την άντληση ρευστότητας από φορείς και Ταμεία «ξύνουν πάτο». Στις 9 Απριλίου υπάρχει νέο ορόσημο: τα περίπου 450 εκατ. ευρώ της δόσης προς το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση έχει μπει στη διαπραγμάτευση με στόχο τη συμφωνία, διαμηνύουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Μιλά για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ και στόχευση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο το θέμα του ΦΠΑ (όπου αίφνης κυκλοφορούν και σενάρια για επιβολή αυξημένων συντελεστών σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά κατά τα πρότυπα του fat-tax) και της προώθησης νέων φόρων είναι στο τραπέζι. Τους προβληματισμούς της κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ και των φόρων περιγράφει εύγλωττα η αρμόδια υπουργός σε σημερινή συνέντευξή της στην Αυγή.

Η Νάντια Βαλαβάνη κρατά αρνητική στάση στο θέμα της αύξησης του φόρου στα τσιγάρα («με το σύνολο των φόρων στα καπνικά είδη να ανέρχεται ήδη στο 88% της τιμής που καταβάλλει ο τελικός καταναλωτής, οποιαδήποτε παραπέρα αύξηση θα ευνοήσει όχι τα έσοδα, αλλά το λαθρεμπόριο, που για ν” αντιμετωπιστεί χρειάζονται όχι μόνο διωκτικά αλλά και τιμολογιακά μέτρα) αλλά αφήνει παράθυρο για τα οινοπνευματώδη.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά υποστηρίζει ότι «ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους, για ν” αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων.

 

By