Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Συμφωνία το ταχύτερο δυνατό με τους εταίρους

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, «φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες της χώρας για τους επόμενους μήνες»

 vouli-ktirio

Αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό ζητά από τη νέα κυβέρνηση το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνοντας τους κινδύνους μιας αποτυχίας συμφωνίας με τους εταίρους.

Στην 76 σελίδων έκθεση για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014, υπογραμμίζεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, «φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες της χώρας για τους επόμενους μήνες», ενώ τονίζονται αφενός η ανάγκη να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αφετέρου να διορθωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα της Τρόικας, να σχεδιασθεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επέλθει ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές εκκρεμότητες και πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους για το τι είναι δυνατό και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Για τις δυσκολίες που προκύπτουν η έκθεση σημειώνει την υστέρηση των εσόδων του κράτους που διευρύνει το «δημοσιονομικό κενό» και μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μιας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται», υπογραμμίζεται, ενώ σημειώνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015 όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους. «Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους», αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Σε ότι αφορά στο χρέος επισημαίνεται πως η ΕΕ αποκλείει προς το παρόν περικοπή του ονομαστικού χρέους, όμως δε θα είναι αρνητική σε ένα συμβιβασμό. «Δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς θα συνίστατο αυτός ο συμβιβασμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF (περίπου 130 δισ. ευρώ) αρχίζουν μετά το 2022 ενώ τα επιτόκια είναι χαμηλά! Πάντως φαίνεται διαπραγματεύσιμη η υιοθέτηση σταθερών επιτοκίων», αναφέρεται. Σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού το χρέος δεν είναι, απλά ή μόνο, ελληνική αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση. «Στην ΕΕ αυξάνεται η πίεση για συνολικές λύσεις. Προς το παρόν, η έμφαση είναι στην επιτάχυνση της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω νέων πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει χρόνο ώστε να επωφεληθεί από τις συντελούμενες διεργασίες», αναφέρουν.

By