Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΣΕΕ: Σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

«Θεωρούμε ότι η άμεση μεταβολή των μισθών μπορεί να προκαλέσει σοκ στην αγορά»

korkidis

Τη σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προκειμένου, όπως επισημαίνει, να μην προκληθεί σοκ στην αγορά.

Σε επιστολή της στους νέους υπουργούς σημειώνει:

«Κύριοι Υπουργοί,

Η ΕΣΕΕ είχε από την αρχή διαφωνήσει με τις επιλογές των Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, οι οποίες υιοθέτησαν μεγάλες μειώσεις μισθών σε μία προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της απασχόλησης.

Σε ότι αφορά την διαδικασία της προσαρμογής, θεωρούμε ότι η άμεση μεταβολή των μισθών μπορεί να προκαλέσει σοκ στην αγορά το οποίο μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να μην υπάρξει άλλη αύξηση της ανεργίας.

Κατά συνέπεια, προτείνουμε η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να γίνει σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €). Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνουμε:

• τη συνέχιση της αποσύνδεσης («πάγωμα») των 3ετιών από την διαδικασία αύξησης του μισθού, τουλάχιστον για ένα ικανό χρονικό διάστημα προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα.

• να επανεξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για τη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα.

Παράλληλα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να υιοθετηθεί:

• η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας.

• μία σειρά φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις εργασίας.

• η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των εργοδοτών. Υπενθυμίζεται ότι το εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ανά βήματα, από 28,56% τον Αύγουστο του 2011 στο 24,56% τον Ιούλιο του 2014.

Κύριοι Υπουργοί,

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι για την αναζήτηση των ιδανικών ισορροπιών στην αγορά, δεν θα πρέπει να αναζητούνται μόνο νομοθετικές λύσεις αλλά θα πρέπει να προκύψει μία «ολική επαναφορά» της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να συναποφασίζουν, όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, τις κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί το κύρος και η γενική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η οποία «αποκαθηλώθηκε» με το δεύτερο μεσοπρόθεσμο (άρθρο Πρώτο, παράγραφος 1 ν. 4093/2012), κατά το οποίο ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προτάσεών μας με τη νέα κυβέρνηση, έχοντας ήδη διαμορφωμένη την αίσθηση ότι θα είστε θετικοί στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων…

Με εκτίμηση,

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΣΕΕ

30/1/15»

By