Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brussels Group: Άσχημες εξελίξεις για τη λίστα

Οι ελληνικές προτάσεις απορρίπτονται

euro_crisis620

Όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο για την αντιμετώπιση από τις Βρυξέλλες των ελληνικών προτάσεων. Η συνεδρίαση του Brussels Group ξεκίνησε και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρνητική θέση των Ευρωπαίων αξιωματούχων έναντι της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα μάλιστα με το Βήμα οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Τα μαύρα μαντάτα είχαν φτάσει στο Μαξίμου από αργά χθες το βράδυ μετά την τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Μάλιστα στην αναφορά του ο διεθνής οίκος δικαιολογούσε τα σενάρια για εσωτερική στάση πληρωμών στην Ελλάδα αλλά και επανέφερε τις συζητήσεις για capital controls, δηλαδή για μέτρα ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Πιθανότατα αυτά να εξηγούν γιατί τόσο ο Βαρουφάκης όσο και ο Τσακαλώτος επαναλάμβαναv τη λέξη ρήξη, ξέροντας τις διαστάσεις του θέματος που ανοίγουν. Η πίεση όμως μέσα στην κυβέρνηση γίνεται εντονότερη και από τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Γιατί μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του χρόνου από τον Π. Λαφαζάνη που σε συνέντευξη του μιλάει για σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη.

«Η πορεία διεξόδου της χώρας από την κρίση περνάει μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη. Το σημερινό γερμανικό κατεστημένο, παρά τις εσωτερικές διαφορές του, είναι ότι πιο καταστρεπτικό για την Ελλάδα και συνολικότερα για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στην πράξη τόσο το καλύτερο. Γιατί, χρόνος δεν υπάρχει. Μας έχει τελειώσει» υποστηρίζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

Κάνει λόγο για ωμό εκβιασμό των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ που «πνίγουν κυριολεκτικά τη χώρα μας και σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της οικονομίας» και τονίζει: «Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη».

Χαρακτηρίζει τη λίστα μεταρρύθμισεων που θα κατατεθεί στους εταίρους «ως επώδυνη διαδικασία» και επισημαίνει: «Αυτό που μπορώ να πω αυτήν την ώρα είναι ότι η λίστα αυτή δεν πρέπει να βρίσκεται σε αντίθεση με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας, ούτε να το βάζει στο «ψυγείο». Καμία «λίστα» δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

Υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά και το συνολικό ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα δεν τα εγκαταλείπουμε» και συμπληρώνει: «Ήδη με τα πρώτα νομοσχέδια, που έγιναν νόμοι στη Βουλή, κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Κανένας «θεσμός», κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να απορροφηθεί στο κράτος και από το σύστημα, δεν θα γίνει δεκανίκι και διαχειριστής του νεοφιλελεύθερου «κρατικοδίαιτου» ελληνικού καπιταλισμού. Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινωνία και η ανάγκη προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Αναφερόμενος στη ρευστότητα σημειώνει ότι «είναι το πιο κρίσιμο και επείγον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας» και κάνει λογό για ωμό εκβιασμό της χώρας από τους κυριάρχους κύκλους της ΕΕ, κυρίως το Βερολίνο.

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν σήμερα στο ΑΜΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν:«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Τέλος, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Την πορεία των συζητήσεων στο Brussels Group σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα συνεργασίας, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας.

Επίσης, τόνιζαν ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι αύριο και ότι είναι «ουσιαστικές και λεπτομερείς»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σαν να μην πέρασε μια μέρα, συμπεριφέρονται οι δανειστές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων πιέζουν για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ήδη έχουν ανέβει στα 67 έτη, με νόμο από το 2012. Τι κρύβει, λοιπόν, η εμμονή των δανειστών;

Προφανώς η συζήτηση δεν γίνεται για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 68 ή παραπάνω έτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν είτε στα 62 έτη με μειωμένη σύνταξη είτε επειδή συμπληρώνουν 37- 40 έτη εργασίας, δηλαδή άνθρωποι που «κολλάνε» ένσημα από τα 18 τους. Αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν καλύπτονται από το νόμο 4093 του 2012, που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.

Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Περίπου το 40% των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 30.000 άνθρωποι! Στην πραγματικότητα αν περάσει των δανειστών, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα «φορτωθούν» άλλα 5 έτη στην πλάτη τους, χωρίς να υπολογίσει, δε, κανείς τις μειώσεις που θα υποστούν οι συντάξεις τους, όντας ενεργοποιημένοι ήδη οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης.

Τι προσδοκούν οι δανειστές από μια τέτοια ανατροπή; Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα εξοικονομηθούν περίπου 350 εκατ. ευρώ, στη διετία το «κέρδος» του συστήματος θα έχει ανέβει στα 600 εκατ. ευρώ και στην τριετία στα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας, το «κέρδος» για το σύστημα θα έχει φτάσει στα περίπου 1,2 δισ ευρώ κι αυτό φυσικά είναι ένα καλό… κίνητρο για τους δανειστές, προκειμένου να συνεχίσουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

By