Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Brookings: Στο ναδίρ η παγκόσμια οικονομία – Μόνη εξαίρεση η Ελλάδα

Τρομάζει η αναζωπύρωση της κρίσης πάρα τις δυνατές χρηματοπιστωτικές αγορές.

euro 8Υπό πίεση παραμένει η παγκόσμια οικονομία και μοιάζει σχεδόν αδύνατο να προκύψουν οι συνθήκες εκείνες που θα μπορούσαν να δώσουν το φιλί της ζωής ώστε να ανακάμψει, όπως προκύπτει  από τα νεότερα στοιχεία του δείκτη ανάκαμψης του Ινστιτούτου Brookings και των Financial Times.

Παρά τις δυνατές χρηματοοικονομικές αγορές και την επιστροφή της εμπιστοσύνης σε επιχειρήσεις και καταναλωτές σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, οι συνολικοί δείκτες ανάπτυξης είναι σχεδόν αμετάβλητοι από τα μέσα του 2011. Κάθε δειλή ανάταση έχει υπονομευθεί στη συνέχεια από αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τις αναζωπυρώσεις της κρίσης στην Ευρωζώνη, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Ο Δείκτης Μέτρησης Παγκόσμιας Οικονομικής Ανάκαμψης λαμβάνει υπόψη μετρήσεις πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, χρηματοοικονομικές μεταβλητές και δείκτες εμπιστοσύνης, συνδυάζοντας όλα τα μεγέθη μέσω περίπλοκων στατιστικών μεθόδων.

«Το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τον αδύναμο ρυθμό οικονομικής δραστηριότητας είναι πως έχει πιάσει πάτο σε ορισμένες σημαντικές οικονομίες. Στα θετικά συνεχίζει να ξεχωρίζει η αμερικανική οικονομία, αλλά ακόμα και εκεί οι δείκτες πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνης παραμένουν χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα σε περιόδους ανάκαμψης» δήλωσε ο καθηγητής Εσβάρ Πρασάντ του Ινστιτούτου  Brookings.

Ο Πρασάντ εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι καταγράφεται χαμηλή βελτίωση σε επιμέρους δείκτες στην Ευρωζώνη, ιδίως στην περιφέρεια,  δεν υπάρχουν πολλές βάσιμες ελπίδες που να δημιουργούν προσδοκία μιας τάσης ανάπτυξης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη των Financial Times εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί η Ελλάδα, όπου καταγράφεται ραγδαία βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης και δείχνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τη χώρα μας . Πάντως επισημαίνεται πως η τάση ανάκαμψης δεν αποτυπώνεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν Αργεντινή, Βραζιλία και Μεξικό ενώ σταθεροί παραμένουν οι δείκτες στην Κίνα.

By