Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απολογία Δραγασάκη – Πρόβα Μητσοτάκη

Τα πάντα κι από λίγο είχε η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός
Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Δεν ξέρουμε τι ήταν πιο σημαντικό σήμερα, η εκκωφαντική σιωπή του πρωθυπουργού, που απουσίαζε και έτσι απέφυγε να πει κάθε τι που θα τον δεσμεύσει μελλοντικά ή ύποπτη απουσία του Πάνου Καμμένου στη Βουλγαρία.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διάλεξαν να απέχουν ή να λιποτακτήσουν, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Ήταν όμως εκεί ο Βασίλης Λεβέντης, που όχι μόνο στήριξε την κυβέρνηση, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ μας, αλλά, έβγαλε και έναν «πύρινο» λόγο υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, οποίος «παρασύρθηκε» από τον Γιάνη Βαρουφάκη

Πάμε στα σημαντικά όμως καθώς αυτά, όπως και οι διαξιφισμοί στο τέλος μεταξύ Βούτση – Τζαβάρα – Τσακαλώτου και Δένδια μικρή σημασία έχουν.

Αυτό που κρατάμε από τη σημερινή συνεδρίαση είναι η ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη η οποία ουσιαστικά είναι βγαλμένη από το μέλλον και ίσως από κάποια επιτροπή… που η Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε ξανά πως θα κάνει.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας εκείνης της επίμαχης περιόδου, για την οποία η Νέα Δημοκρατια ζητάει εξεταστική επιτροπή, εμφανίστηκε αρκετά υποτονικός και με ύφος απολογούμενου προσπάθησε να βάλει, τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μία τάξη. Για κάποιους τα κατάφερε για κάποιους όχι. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι το ύφος του και η φρασεολογία του, που τον καθιστούν από μόνα τους σε θέση άμυνας.

Το άλλο που είναι επίσης σημαντικό είναι η «πρόβα» Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχοντας ως σύμμαχο του τους εκτροχιασμένους δείκτες τις ελληνικές οικονομίας, έκανε ουσιαστικά μία πρόβα μελλοντικού πρωθυπουργού. Ήταν απελευθερωμένος και πέρασε ένα εύκολο απόγευμα, χωρίς να έχει δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον μπροστάρη των «53» και νούμερο δύο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος στο τέλος μαζί με τη ψυχραιμία του, έχασε και τις εντυπώσεις…

Ακόμα κάτι που πέρασε στα ψηλά και χρίζει αναφοράς, είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ζητάει εξεταστική επιτροπή από το 2002 και μετά. Από τότε δηλαδή που μπήκαμε στο ευρώ. Μία πρόταση που φέρνει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν έχει βάλει ποτέ το όνομα Καραμανλή στο κάδρο των ευθυνών και απέρριψε και σήμερα την πρόταση αυτή.