Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέο μέτωπο με τρόικα

Όχι μόνο δεν έκλεισαν τα ανοιχτά μέτωπα, αλλά φαίνεται ότι άνοιξε ένα ακόμη.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

 H τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες – τις οποίες δεν διέψευσε ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ με το οποίο μιλήσαμε – ζητά την παράταση της ισχύος του χαρατσιού και την είσπραξη του μέσω της ΔΕΗ.

 Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΥΠΟΙΚ: « Δεν αποφασίσαμε τίποτε. Επιθυμία μας και δική τους είναι να επιταχύνουμε τις συζητήσεις ώστε τις επόμενες  2 μέρες να κλείνουμε κεφάλαια. Οι συζητήσεις γίνονται σε πολύ καλό κλίμα. Αντιλαμβάνονται τα επιχειρήματα τα μας».

Πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο κορυφής θα υπάρξουν νέα ραντεβού τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και με το Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αύριο θα υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη.

Για το φλέγον θέμα του Δημοσίου αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν δοθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία η τρόικα αξιολογεί.

Αξιολόγηση γίνεται και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει άλλα υπουργεία σχετικά με μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέσα στη χρονιά για να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι.

Το ίδιο στέλεχος ερωτηθείς για το ποιος θα τοποθετεί ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα με την τρόικα αλλά και ότι δεν υπήρξε καμία έκφραση / βούληση από τη μεριά των δανειστών, ώστε να τοποθετηθεί ξένος επικεφαλής.

Επίσης, άλλο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι σιγά σιγά υπάρχει σταδιακή προσέγγιση αλλά και ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επαναϋπολογίζεται και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 (2,75 δισ. ευρώ προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα).

Είχε προηγηθεί άλλη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη μας έλεγε ότι υπήρξε προσέγγιση με τα βήματα να γίνονται από την πλευρά της τρόικας. Σύμφωνα, με το ίδιο στέλεχος θα υπάρξουν 2 διαφορετικές ρυθμίσεις – 1 για τα ταμεία και 1 για τις εφορίες – που δεν θα έχουν τις ίδιες δόσεις αλλά θα διέπονται από την ίδια φιλοσοφία.

Οι ελεγκτές φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι οι ρυθμίσεις που γίνονται για τα ταμεία είναι πιο αποδοτικές από ότι αυτές για τις εφορίες , κι ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι εκεί θα έχουμε τις περισσότερες δόσεις. Παράλληλα επιθυμούν αυστηρά κριτήρια υπαγωγής. Το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε ότι είμαστε κοντά σε 24 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και 48 για την ύστατης ευκαιρίας.

 

 

 

By