Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τύμπανα πολέμου στη Συρία

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, καθώς ζήτημα χρόνου αποτελεί η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

OHEΕπιχείριση περιορισμένης κλίμακας είναι το πιθανότερο σενάριο επέμβασης στη Συρία. Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση, για την οποία το μόνο που απομένει είναι το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός της ημέρας, για να καταλήξει σε απόφαση για τη Συρία.

Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ενώ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, DPA.

«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.

Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχε καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρει το DPA. «Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μετά τη χάραξη αυτής της«κόκκινης γραμμής» οι ΗΠΑ θα πρέπει κατά την επέμβαση να μην χρησιμοποιήσουν οι ίδιες χημικά, ενώ το σενάριο περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές ότι δείχνει πως το σχέδιο της Ουάσινγκτον δεν είναι να ανατρέψει τον Ασάντ. Άλλωστε δεν υπάρχει εναλλακτική για την επόμενη ημέρα και οι ισλαμιστές της αντιπολίτευσης θεωρούνται εξίσου ακραίοι με το καθεστώς. Στόχος φαίνεται συνεπώς πως θα είναι να σταλεί ένα μήνυμα στον Ασάντ, με χειρουργικά πλήγματα κατά συγκεκριμένων στόχων. 

Με τις ΗΠΑ συντάσσονται Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, ενώ αντίθετη στην επέμβαση είναι η Ρωσία, ο πιο σταθερός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος δεδομένου ότι η Συρία έχει κομβικό ρόλο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Μόσχας στη Μέση Ανατολή. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Ουάσινγκτον για προσχηματική δημιουργία αφορμών και ζητά να περιμένει η διεθνής κοινότητα τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, χαρακτηρίζοντας μία επέμβαση χωρίς επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη νόμιμη.

Απόφαση του ΟΗΕ δηλώνει ότι περιμένει και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με δεδομένο ότι στο παρελθόν η γερμανική κοινή γνώμη είναι κατά στρατιωτικών επεμβάσεων λόγω του ιστορικού παρελθόντος της Γερμανίας.

Η Δαμασκός κατηγορεί τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, reuters.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By