Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κοτζιάς: «Η Ελλάδα φάρος της σταθερότητας»

Παραδόθηκε το υπουργείο Εξωτερικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον Νίκο Κοτζιά

venizelos - kotzias

Για μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, που θα είναι δραστήρια και θα ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παραλαμβάνοντας σήμερα τα «ηνία» του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον εαυτό του, όσο και τους συναδέλφους του αναπληρωτές υπουργούς, Νίκο Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως ευρωπαϊστές, τονίζοντας παράλληλα ότι «προσβλέπουμε στις γέφυρες με τον νέο αναδυόμενο κόσμο». Όπως σημείωσε, «δεν θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή μας ένταξη και πορεία βρίσκονται σε αντίθεση ή αντίφαση με τις σχέσεις μας με τις αναδυόμενες νέες δυνάμεις».

Αυτή η μεταβατική σχέση γέφυρας μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ και αναδυόμενων αγορών απαιτεί την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι «η Ελλάδα οφείλει στον κόσμο που ανατέλλει, να αναπτύξει την ικανότητά της να διαμεσολαβεί, να συμβάλλει σε διαιτησίες και να αναπτύσσει καλά τις διαπραγματεύσεις για την ίδια, αλλά και ανάμεσα σε άλλα κράτη που βρίσκονται σε περιοχές κρισιακές».

Ειδική αναφορά έκανε ο νέος υπουργός Εξωτερικών και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας. «Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας και αποτελεί τον φωτεινό φάρο σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε έλλειψη της αναγκαίας σταθερότητας στην περιοχή μας θα σημάνει πολλά δεινά, τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για την ΕΕ».

Υπογράμμισε δε ότι «η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να στηρίξει και να υπηρετεί τη μάχη που θα δώσει η νέα κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας για την ορθολογική διαπραγμάτευση και λύση των προβλημάτων που συνδέονται με το δημόσιο χρέος και την υπέρβαση των μνημονιακών συμβάσεων».

Αναφερόμενος στο επικείμενο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαλείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με θέμα το νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία, υποστήριξε ότι ορισμένοι εταίροι μας παραβίασαν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. «Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξαρχής, δεν θα γίνει αποδεκτό» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε πάνω απ’ όλα ένα υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σκέψεις της και τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ» είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών να δράσουν με οδηγό την ελεύθερη σκέψη, και τόνισε ότι χρειάζονται προτάσεις και κριτική σκέψη, ενώ υπογράμμισε ότι στόχος μας είναι «να ματώσουμε εμείς για μια Ελλάδα που θα πάψει να ματώνει».

Απευθυνόμενος σε φίλους και συνεργάτες που ξανασυνάντησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Χαίρομαι γιατί ξαναγυρίζω στο σπίτι μου». Επίσης, ευχαρίστησε και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η πολιτική δεν είναι μόνο σχεδιαγράμματα, είναι και συναισθήματα».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού καλωσόρισε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι παρέδωσε στον κ. Κοτζιά, κατά τη σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μια 16σέλιδη επιστολή, αυστηρά προσωπική, με τις επισημάνσεις και τις εμπειρίες του, σε σχέση με τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Αφού ευχαρίστησε θερμά τους υφυπουργούς, Δ. Κούρκουλα και Κ. Γεροντόπουλο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μητσιάλη και τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Μίχαλο, καθώς και τα στελέχη του ΥΠΕΞ για την ανέφελη συνεργασία τους, υποστήριξε ότι η εξωτερική πολιτική είναι η πολιτική της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είναι μια πολιτική αρχών που δεν επηρεάστηκε στον πυρήνα από τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης τα τελευταία πέντε χρόνια». Το γεγονός ότι κάμφθηκε η οικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας δεν σημαίνει ότι κάμφθηκε σε οποιοδήποτε σημείο η εθνική κυριαρχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος έκανε μια συνοπτική αναφορά στα όσα συντελέστηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της θητείας του, εθνικά θέματα, διεθνή και περιφερειακά, και έκανε λόγο για τη μετριοπάθεια και τον ρεαλισμό στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στην ενεργειακή διπλωματία, αλλά και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, ευχήθηκε «στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να φέρει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που βρίσκει, όχι κάτι χειρότερο», και πρόσθεσε ότι «πάνω από τη Δημοκρατία υπάρχει η Ιστορία».

By