Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

CNBC: H Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο – Οι αγορές υπερβάλλουν

«Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήταν το 2010»

CNBC

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχει κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλύσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αλλά είναι υπερβολή. Επειδή ακριβώς έχει κάνει τα απαραίτητα, η Ελλάδα θα πάρει και αυτό το τελευταίο κομμάτι του παζλ» τονίζει ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών στο AvaTrade, μιλώντας στο CNBC, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μετά και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη, ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε 7%, και αν προστεθεί το 13% της Τρίτης, είναι η χειρότερη απώλεια από το 1987. Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Δήμας, θα αποτύχει να συγκεντρώσει τον ελάχιστο αριθμό των ψήφων που απαιτούνται. Εάν αυτό συμβεί θα επισπευθούν και οι βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, επικριτής του προγράμματος διάσωσης της χώρας, πιθανότατα θα κερδίσει.

«Η αντίδραση της αγοράς σε αυτό το νέο επίπεδο της πολιτικής αβεβαιότητας είναι μια μεγάλη υπερβολή. Είχαμε ήδη την αβεβαιότητα με την έννοια ότι δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να εκλέξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μάρτιο επομένως αν θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι. Απλώς ήρθε τώρα μπροστά μας», λέει ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η κρίση παραμένει περιορισμένη

Οι αναλυτές ανησυχούν πρωτίστως για το ενδεχόμενο μιας επανάληψη της κρίσης του 2010 όπου μετά την Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία βυθίστηκαν στην ύφεση.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα… μη-γεγονός για τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αξιοσημείωτες πωλήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τη στιγμή που οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσαν άνω της ζώνης του 9%, οι αναλυτές περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τις κινήσεις της ΕΚΤ. Πάντως, τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα «χτυπήθηκαν» στα βράχια, τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα», λέει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στον Όμιλο Lindsay.

Κι όμως υπάρχει ευκαιρία

Τέλος ο αναλυτής της AvaTrade Aslam πιστεύει πως μέσα σε αυτή την αστάθεια υπάρχουν ευκαιρίες: «Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήταν το 2010. Αν η ίδια κυβέρνηση κάνει πίσω, αυτό αυτό από μόνο του είναι μια ευκαιρία. Πηγαίνοντας στο επόμενο έτος, πολλά χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα, τα οποία θα τονώσουν την αγορά μετοχών και ομολόγων».

By