Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνεχίζει την «ελεύθερη πτώση» το πετρέλαιο

«Φέρνει πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια»

petrelaio

Δύο τουλάχιστον όψεις έχει μέχρι στιγμής η συνεχιζόμενη υποχώρηση του πετρελαίου, καθώς την ίδια στιγμή που αιφνιδιάζει δυσάρεστα πολλές από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με δυσοίωνες προοπτικές, παράλληλα αυξάνει την κερδοφορία των αεροπορικών εταιρειών που εξετάζουν την προοπτική να μειώσουν το ύψος των εισιτηρίων.

Με το πετρέλαιο να συνεχίζει την υποχώρησή του και να κυμαίνεται το Brent σε επίπεδα κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η μέση αξία των αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι κατά 5,1% φθηνότερη το 2015 σε σύγκριση με το 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, το επόμενο έτος η διεθνής βιομηχανία αερομεταφορών θα σημειώσει κέρδη ρεκόρ ύψους 25 δισ. δολαρίων, κάτι που ισοδυναμεί με περιθώριο κέρδους της τάξης του 3,2% για τις αεροπορικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οικονομίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους με μοναδικό κοινό παρονομαστή την παραγωγή πετρελαίου έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση εξαιτίας της πτώσης των τιμών.

By