Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο επικεφαλής της CIA υπεραμύνθηκε των μεθόδων ανάκρισης

Αναγνώρισε την απειρία και την παράβαση κανόνων όμως τόνισε ότι συνέβαλαν στην σύλληψη επικίνδυνων τρομοκρατών

cia

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφορίων (CIA) Τζον Μπρέναν, παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία χρησιμοποιεί αποτρόπαιες τεχνικές ανάκρισης, ωστόσο υπεραμύνθηκε της χρήσης τους τονίζοντας ότι υπήρξαν κομβικής σημασίας στην ανεύρεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Mπιν Λάντεν.

Ο Μπρέναν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λάνγκλεϊ, την έδρα της υπηρεσίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από τη Γερουσία των ΗΠΑ της έκθεσής της για τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποίησε η CIA, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως υπήρχε έλλειψη «εμπειρίας» και «προετοιμασίας» για τις κρατήσεις υπόπτων πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Η CIA πλοηγήθηκε σε αχαρτογράφητο έδαφος, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Είχαμε ελάχιστη εμπειρία όσον αφορά τη φυλάκιση κρατουμένων και ελάχιστους πράκτορες που ήταν εκπαιδευμένοι στις ανακρίσεις» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της CIA πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους πράκτορες της υπηρεσίας έδρασαν κατά παράβαση των κανόνων και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό λυπηρό, ενώ διαβεβαίωσε πως η πλειονότητα των πρακτόρων της CIA συμμορφώνονταν προς τους κανόνες.

«Έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε να κάνουν υπηρετώντας την πατρίδα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχω ήδη δηλώσει πως οι αξιολογήσεις μας καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα κράτησης και ανάκτησης εισέφερε χρήσιμες πληροφορίες, που βοήθησαν τις ΗΠΑ να αποτρέψουν σχεδιαζόμενες επιθέσεις, να συλλάβουν τρομοκράτες και να σώσουν ζωές», είπε ο Μπρέναν.

Ακόμη, ο Μπρέναν διέψευσε πως η CIA παραπλάνησε «εκ προθέσεως» την κοινή γνώμη ή την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούσε.

Ο ίδιος συνεχίζοντας για το πρόγραμμα ανακρίσεων τόνισε: «Επιτρέψτε μου όμως να γίνω σαφής. Δεν έχουμε καταλήξει ότι ήταν η χρήση των ΠΤΑ (σ.σ. των προχωρημένων τεχνικών ανάκρισης) στο πλαίσιο του προγράμματος, που μας επέτρεψε να αποκτήσουμε χρήσιμες πληροφορίες, από τους κρατούμενους που υποβλήθηκαν σε αυτές. Η σχέση αιτίου και αιτιατού ανάμεσα στη χρήση των ΠΤΑ και των χρήσιμων πληροφοριών που μας έδωσαν οι κρατούμενοι, κατά τη γνώμη μου είναι αδύνατον να την γνωρίζουμε», συνέχισε και διευκρίνισε ότι οι κρατούμενοι μπορεί να έδιναν ψευδείς πληροφορίες.

Τέλος ο Μπρέναν είπε πως η υπηρεσία γνωρίζει πως υπάρχουν «περιθώρια βελτίωσης», πρόσθεσε ότι θέλει να αφεθεί κατά μέρος η συζήτηση για τις μεθόδους οι οποίες ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και η CIA να κοιτάξει «το μέλλον».

By