Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Economist: «Ανεξέλεγκτο ή αδύνατο να λυθεί το Κυπριακό;»

«Επί τάπητος και η διχοτόμηση της Κύπρου»

Kypriako

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει σθεναρά τη Ρωσία για τη δημιουργία ψυχρών συγκρούσεων στη Γεωργία, τη Μολδαβία και τώρα την Ουκρανία. Δεν μιλάει όμως, για τη δική της περίπτωση της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ με τους μη αναγνωρισμένους Τουρκοκύπριους στο Βορά» σχολιάζει το περιοδικό Economist σε εκτενές άρθρο του για το Κυπριακό. Το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα: «Κυπριακό: ανεξέλεγκτο ή αδύνατο να λυθεί;» και καταλήγει ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, τότε ίσως να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση.

«Η πικρή εμπειρία οδηγεί σε σκεπτικισμό αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση έχει ξεκινήσει ο έκτος γύρος. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, γνωρίζει καλά το κόστος μη επίτευξης λύσης: από τον κήπο του Προεδρικού στη Λευκωσία (“την τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης”) μπορεί να δει την «τουρκοκυπριακή σημαία» χρωματισμένη έντονα στον Πενταδάκτυλο», αναφέρει το άρθρο.

Κατά τον Economist, δύο νέες εξελίξεις θα έπρεπε να δώσουν ώθηση στους διαπραγματευτές. Η μία είναι τα οικονομικά δεινά της Κύπρου που καθιστούν ελκυστικά τα οφέλη της λύσης ακόμα και τώρα που η οικονομία ανακάμπτει. Το περιοδικό αναφέρει πως η λύση θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% επί 20 χρόνια, προσθέτοντας 12.000 ευρώ στο μέσο εισόδημα.

«Ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Espen Barth Eide, ο οποίος θεωρεί εαυτόν αισιόδοξο ρεαλιστή, δηλώνει ότι μπορεί να ξαναξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Όμως, το κυπριακό σχέδιο για εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου χωρίς αγωγό από την Τουρκία, εξακολουθεί να μοιάζει προκλητικό. Επίσης, δεν βοηθά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν βαλτώσει» σχολιάζει ο Economist.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι πολλοί παρατηρητές αμφιβάλλουν αν μια ομοσπονδιακή λύση θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει. Σημειώνει ότι ο νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν χαρακτηρίζει τις ομοσπονδίες «εξαιρετικά δύσκολες», ιδίως όταν τα συνιστώντα μέρη δε βρίσκονται σε ισορροπία καθώς οι ελληνοκύπριοι αντιστοιχούν στο 80% του πληθυσμού.

Το άρθρο θέτει το ερώτημα του κατά πόσο υπάρχει εναλλακτική. Κάνει αναφορά σε πρόταση του International Crisis Group για δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ, καθώς και στις απόψεις που διατυπώνονται σε ένα νέο βιβλίο υπό τον ακαδημαϊκό του LSE Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ. Οι περισσότεροι από αυτούς που δίνουν τη δική τους εκτίμηση με τη συμμετοχή τους στο βιβλίο εκφράζουν σκεπτικισμό για την προοπτική λύσης και πολλοί προτείνουν μία πιο χαλαρή ομοσπονδία ή ακόμα και διχοτόμηση.

Σύμφωνα με τον Economist,» ο κ. Έιντε λέει ότι αν και η ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση, καμία λύση δεν είναι η χείριστη, εννοώντας ότι ίσως απαιτηθεί να δοκιμαστεί κάτι διαφορετικό.«Η διχοτόμηση θα άνοιγε ξανά τα «σύνορα», θα επέτρεπε την επιστροφή περισσότερων περιουσιών και γης (συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων) στους Ελληνοκύπριους και θα τερμάτιζε τη «διεθνή απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Αν αποτύχουν οι τελευταίες συνομιλίες, ίσως έρθει η ώρα της», καταλήγει το άρθρο του Economist.

By