Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Σταθερός πυλώνας η συναντίληψη Ελλάδας – Κύπρου

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή των τουρκικών προκλήσεων τονίσει ο Νίκος Αναστασιάδης

Samaras-Anastasiadis / ???????-????????????

Για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που παραμένει αναλλοίωτη ανά τα χρόνια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στηρίζει την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.

Στηρίζουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». Παρακολουθούμε, ανέφερε, με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία, όπως είπε, τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος.

Το φαινόμενο αυτό, είπε, απειλεί να λάβει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ευρύτερη περιοχή μας δοκιμάζεται. Γι΄αυτό, συνέχισε, είναι επιτακτική η ανάγκη και για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση.

«Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου» κατέληξε.

Νωρίτερα ο κ. Σαμάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» χαρακτήρισε πρόκληση τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας και σχολίασε πως ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης. Η Τουρκία, είπε, επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».

Καλούμαστε σήμερα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

By