Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα αεροπορικά πλήγματα κατά του ΙΚ

Οι τζιχαντιστές επιτίθενται στην πόλη Κομπανί

tzixantistes_10

Η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ πραγματοποίησε νέα αεροπορικά πλήγματα για να αναχαιτίσει τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι επιτίθενται στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας Κομπανί.

Σύμφωνα με το BBC, τρεις επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 30 λεπτά και οκτώ συνολικά την Τρίτη, σε υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, είχε σημειώσει νωρίτερα ότι τα πλήγματα από αέρος δεν είναι αρκετά και ότι το Κομπανί «θα πέσει πολύ σύντομα στα χέρια των τζιχαντιστών».

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη για την Κομπανί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ 160.000 άμαχοι, κυρίως Κούρδοι της Συρίας, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Εάν το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει την Κομπανί, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μία συνεχόμενη λωρίδα εδάφους στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την τουρκική αστυνομία στην πόλη Βάρτο, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς οι Κούρδοι διευρύνουν τις διαμαρτυρίες τους για αυτό που θεωρούν ως «τουρκική αδράνεια» για την επαπειλούμενη κατάληψη της συριακής κουρδικής πόλης από τους ακραίους ισλαμιστές.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε νωρίτερα νότιες συνοικίες της Κομπανί, καθώς και πολλά κτήρια.

Οι τζιχαντιστές, όμως, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα ανατολικά της πόλης όπου είχαν εισέλθει τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ μαχητές τους σκοτώθηκαν σε ενέδρα Κούρδων ενόπλων.

Η πόλη πολιορκείται πλέον από τρεις πλευρές.

Οι τελευταίοι άμαχοι συνέχιζαν να εγκαταλείπουν την Κομπανί την Τρίτη.

By