Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την Τρίτη η κατεδάφιση καταυλισμών Ρομά στο Χαλάνδρι

Το ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει κινητοποίηση κατά των κατεδαφίσεων

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Το πρωί της Τρίτης ξεκινούν οι διαδικασίες κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, που αναμένεται να διαρκέσουν πέντε ημέρες.

Η μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στα Μέγαρα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει κινητοποίηση κατά των κατεδαφίσεων στις 5 το πρωί, μιλώντας για «ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης σε βάρος των Ρομά».

Ανάλογη κινητοποιήση πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Δευτέρας. Ρομά που ζουν στον καταυλισμό δίπλα στο Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, σημειώνει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Τονίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ο γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε διαδοχές συναντήσεις που είχε σήμερα, Δευτέρα, με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, εμμένει στην εκτέλεση απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, επισημαίνοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.

«Θα προβούμε στην κατεδάφιση 12 παράνομων κτισμάτων, υλοποιώντας τελεσίδικες αποφάσεις και εισαγγελικές παραγγελίες. Αύριο δεν θα απομακρυνθεί κόσμος, καθώς ξεκινάμε τις εργασίες με την κατεδάφιση ακατοίκητων κτισμάτων. Είχα συνάντηση με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον οποίο κάλεσα να φέρει μια έτοιμη βιώσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, αν κι εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις για την μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή των Μεγάρων. Εφόσον αυτό δεν συμβεί εντός των επόμενων ημερών, υπάρχει ήδη ο έτοιμος καταυλισμός που πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Αγγελάκας.

By