Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ήττα (0-1 από τη Ρουμανία) μετά από μια κάκιστη εμφάνιση της Εθνικής…

Κακή, κάκιστη, φριχτή, απαράδεκτη η Εθνική ομάδα στην «μετά Σάντος» εποχή -ή, αν θέλετε, στην «εποχή Ρανιέρι»- καθώς ξεκίνησε με το αριστερό τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Euro 2016 χάνοντας με 1-0 εντός από τη Ρουμανία.

1143112+(1)Χωρίς ψυχή, χωρίς ειρμό… τι ήταν αυτό! Η Εθνική μας ομάδα ήταν κάκιστη! Χωρίς να καταφέρει να δημιουργήσει φάσεις -πλην μιας, το δοκάρι του Τοροσίδη στο 88′- ακόμη και το τεράστιο διάστημα που οι Ρουμάνοι έπαιζαν με δέκα (από το 53′, όταν βγήκε με δεύτερη κίτρινη ο Μαρικά).

Έδειχνε να μην έχει ψυχή και πάθος στο παιχνίδι της η Εθνική, ενώ και τα όποια ατού της ήταν… ωσεί παρών με αποτέλεσμα να ηττηθεί στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη με 1-0 από τους Ρουμάνους με γκολ-πέναλτι στο 10′ από τον Μαρικά που στο 53′ άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του.

Το κακό της πρόσωπο πλήρωσε στο πρώτο μισάωρο του ματς η Εθνική. Η Ελλάδα είχε προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας. Δεν μπορούσε να ελέγξει το ρυθμό με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να αντιδράσει στο 1-0 της Ρουμανίας με το πέναλτι του Μαρικά που κέρδισε από ηλίθιο μαρκάρισμα του Χολέμπας ο Τσίπσιου.

Οποιος περίμενε αντίδραση της Εθνικής μετά το 1-0, διαψεύστηκε… Η Ελλάδα δεν μπορούσε να απειλήσει τους Ρουμάνους που ταυτόχρονα προσπαθούσαν να βρουν τη μία καλή ευκαιρία για το 2-0. Ο ρους του ματς έμελλε να μην αλλάξει ούτε στο τελευταίο τέταρτο του α” ημιχρόνου με την Εθνική να υποπίπτει σε εύκολα λάθη και «πουλήματα» της μπάλας, την ώρα που η Ρουμανία έπαιζε μυαλωμένα και έψαχνε με ορθόδοξο τρόπο και άλλο γκολ. Και λίγο έλειψε οι φιλοξενούμενοι να φθάσουν στο 2-0, όμως στο 43′ ο Μανωλάς και στο 45′ ο Καρνέζης ήταν εκεί που έπρεπε στο σουτ του Τσίπσιου και στην κεφαλιά του Γρκιγκόρε.

Στο β” μέρος το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο Διαμαντάκος μπήκε στο ματς στη θέση του Σαμαρά -μα, τι να μπορέσει να αλλάξει ένα παιδί! Στον κόσμο του, μάλλον, ο Ρανιέρι! Εδώ μιλάμε για πόλεμο μίστερ. που στάπαν αυτά!

Η Εθνική παρέμενε νωθρή με προβλήματα στο δημιουργικό κομμάτι με αποτέλεσμα το 1-0 υπέρ των Ρουμάνων να παραμένει. Στο 53′, άλλαξαν οι ισορροπίες στο ματς και γεννήθηκε μία ελπίδα για την Εθνική μας, από τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω σωστής αποβολής του Μαρικά με δεύτερη κίτρινη.

Ακόμα και με αριθμητικό πλεονέκτημα, όμως, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρέμενε ακίνδυνο. Παντελώς ακίνδυνο! Ο Ρανιέρι, πλέον, δεν είχε περιθώρια… Και στο 65′ πήρε το ρίσκο να κλείσει νωρίς τις αλλαγές του με τους πιο έμπειρους Κονέ και Χριστοδουλόπουλο αντί των Μάνταλου και Σάμαρη που σε γενικές γραμμές ήταν, σαφέστατα, διασωθέντες του «ναυαγίου». Και οι αλλαγές αυτές, όμως, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι έδειχνε ανήμπορη να φθάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη εστία, να απειλήσει κόντρα σε μία Ρουμανία που παρότι έπαιζε με δέκα, έδειχνε ικανή στην κόντρα επίθεση να πιάσει στον ύπνο την Εθνική.

Έτσι το 1-0 έμελλε να παραμείνει με την Εθνική να κάνει την πιο μεγάλη φάση της στο ματς στο 88′ στην κεφαλιά του Τοροσίδη στο δοκάρι σε φάουλ του κακού (ενός εκ των κακών έως… απαράδεκτων) Χολέμπας. Το 1-0 δεν άλλαξε με τον Ρανιέρι στον πάγκο της Εθνικής να ξεκινάει με το αριστερό…

Να λέμε όμως την αλήθεια. Το μεταβατικό στάδιο είναι πάντοτε δύσκολο.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήρθε σε μια ομάδα και σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχει προλάβει να γνωρίσει και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη την πρεμιέρα του.

Όπως και νάχει, μόλις δύο μήνες μετά τις εμφανίσεις στα γήπεδα της Βραζιλίας η Εθνική μας από… ωραία έγινε τέρας, έχασε την ενέργεια της, δεν είχε επιθετικότητα και δεν απειλούσε. Τα δυνατά στοιχεία που συνόδευσαν αυτήν την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, χάθηκαν μέσα σε ένα βράδυ.

Η ενδεκάδα που επέλεξε ο Ρανιέρι ήταν φανερό από τα πρώτα κιόλας λεπτά ότι είχε πολλούς ανέτοιμους και πολλά ερωτηματικά. Με εξαίρεση την άμυνα και τον «ζωηρό» Σάμαρη, στις υπόλοιπες θέσεις υπήρχε νωθρότητα και αδυναμία. Κάτι που πλήρωσε η Εθνική, που μας πρόσφερε μια απίστευτα άνοστη σούπα.

Τεσπα, ο δρόμος είναι μακρύς…

Φυσικά, έγινε ένα ακόμη πέναλτι στο ματς, που δεν αντιλήφθηκε ο Άγγλος Κλάτενμπεργκ, ούτε οι σχολιαστές στην κρατική τηλεόραση (πέναλτυ πάνω στον Σάμαρη), που μας γύρισαν χρόνια πίσω! Όπως χρόνια πίσω μας γυρίζει κάθε τηλεοπτική μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης… 

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σάμαρης (65′ Κονέ), Μάνταλος (65′ Χριστοδουλόπουλος), Ταχτσίδης, Σαμαράς (46′ Διαμαντάκος), Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ταταρουσάνου, Ρατς, Ταμάς, Χόμπαν (86′ Πρεπελίτα), Κίρικες, Τσίπσιου (90′ Τόργε), Πιντίλι, Μαρικά, Μαξίμ (67′ Ενάτσε), Στάνκου, Γκριγκόρε.

Β.Μελέκογλου

By