Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο θρίαμβος επί της Αργεντινής και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά…

Πρώτη και καλύτερη η Εθνική! Αν και έχασε τη μεγάλη διαφορά που είχε χτίσει, νίκησε 79-71 την Αργεντινή στο ντέρμπι του 2ου ομίλου και παρέμεινε αήττητη στην κορυφή. Κυριακή με Σερβία το πρώτο νοκ άουτ.

PrinSlo

Το ξεκίνημα της Εθνικής ήταν υπερηχητικό. Οι διεθνείς αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι είναι δύο ταχύτητες πάνω από τους αντιπάλους τους και επιβάλλοντας το δικό τους γρήγορο τέμπο, έχτισαν αμέσως διαφορά. Οι συνεργασίες κάτω από το καλάθι απορύθμισαν την Αργεντινή ενώ στην περιφέρεια ο Καλάθης δεν παρέλειπε να παίρνει ό,τι του έδινε η άμυνα. Το σκορ έγινε17-9, αργότερα 26-16 με τρίποντο του ομογενή γκαρντ και στο τέλος του δεκαλέπτου 28-16.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, ο Κατσικάρης φρέσκαρε την πεντάδα του για να δώσει ανάσες στους βασικούς και η Αργεντινή, που βελτίωσε την άμυνά της, φρόντισε να μειώσει τη διαφορά. Ο Σκόλα σ” αυτό το διάστημα σκόραρε με συνέπεια, βοηθώντας την ομάδα του να πλησιάσει σε απόσταση βολής (31-28) αλλά όταν επέστρεψαν στο παρκέ οι Καλάθης και Μπουρούσης η τάξη αποκαταστάθηκε (41-31). Μάλιστα, στο τελευταίο δευτερόλεπτο του ημιχρόνου, ο Ζήσης μ” ένα επικό τρίποντο έκανε το 44-33.

Η Εθνική άρχισε εντυπωσιακά και στην τρίτη περίοδο φτάνοντας τη διαφορά στους 19 (52-33 με καλάθι του Ζήση) πριν οι Αργεντινοί μειώσουν σε 52-41. Σε εκείνο το διάστημα, ο Καλάθης πήρε την ομάδα στις πλάτες και με διαδοχικά ντράιβ έφερε το χάντικαπ μεταξύ των δύο ομάδων στους 15 πόντους (56-41). Ακόμα όμως και όταν ο Έλληνας γκαρντ κάθισε στον πάγκο μαζί με τον Μπουρούση (αφού και ο Σκόλα έπαιρνε ανάσες), το σαπόρτινγκ κάστ λειτούργησε ικανοποιητικά. Με την πινελιά των Βουγιούκα, Βασιλειάδη και Καϊμακόγλου, η περίοδος έκλεισε στο 64-50.

Ακόμη ένα κενό διάστημα της Εθνικής και μία τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Μπουρούσης έφεραν την Αργεντινή και πάλι στη διεκδίκησης της νίκης (66-63 στο 34′ και 70-68 στο 36′ με διαδοχικούς πόντους του δαιμόνιου Καμπάτσο). Ο Μπουρούσης όμως διόρθωσε το λάθος ορθώνοντας στη συνέχεια το ανάστημά του. Οι τάπες του απαγόρευσαν στον αντίπαλο στο σκορ ενώ στην άλλη πλευρά του παρκέ τελείωσε φάσεις για το 76-68. Η τάπα του Νικ Καλάθη στον Λουίς Σκόλα ήταν το κερασάκι στη νίκη της πρωτιάς.

Η καλύτερη πεντάδα
1. Ο Νικ Καλάθης άφησε σκόνη στους αντιπάλους περιφερειακούς και πλήγωσε την άμυνα της Αργεντινής ουκ ολίγες φορές.

2. Οι πόντοι του Νίκου Ζήση ήταν άκρως σημαντικοί για την ομάδα. Κάθε σουτ μια μαχαιριά στο στήθος των Αργεντινών.

3. Τρομερός Γιάννης Μπουρούσης για ακόμη ένα βράδυ σε άμυνα και επίθεση. Διόρθωσε και το λάθος της κουτής τεχνικής ποινής με εντυπωσιακό φίνις στο παιχνίδι.

4. Συνεπής απόδοση από τον Γιώργο Πρίντεζη που δεν είχε πρόβλημα με τους αντιπάλους του.

5. Ο Λουίς Σκόλα τα έδωσε όλα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στη συνέχεια έμεινε πολλή ώρα στον πάγκο και κρύωσε. Παραμένει πάντως μεγάλος παίκτης.

Το φύλλο αγώνα
Η πιο δύσκολη νίκη της Εθνικής μέχρι τώρα αλλά νίκη. Μία ευκαιρία να ατσαλωθούν τα παιδιά του Φώτη Κατσικάρη και στις ειδικές συνθήκες που μπορούν να υπάρξουν στα νοκ άουτ παιχνίδια της Μαδρίτης. Ακόμα όμως και στα δύσκολα, η ομάδα τα κατάφερε και πάει στη Μαδρίτη αήττητη.

Τα δεκάλεπτα: 28-16, 44-33, 64-50, 79-71

Ελλάδα: Μάντζαρης, Μπουρούσης 16(1τρ, 15ρ), Ζήσης 13(1τρ, 5ασ), Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18(2), Παπανικολάου 6, Σλούκας 3(1), Καϊμακόγλου 2, Αντετοκούνμπο (6ρ), Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15(5/6δ, 1τρ, 4ρ)

Αργεντινή: Σκόλα 17(1τρ, 5ρ), Μάτα, Καμπάτσο 10(1τρ, 5ασ), Πριχιόνι 10(2), Λαπροβίτολα 7(1), Γκουτιέρες 3(1), Ντέλια 4, Χέρμαν 7(5ρ), Νοσιόνι 8, Σάφαρ 5(1).

To ρεπορτάζ από το Κόντρα.

By