Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποκεφαλισμός Αμερικανού δημοσιογράφου από τζιχαντιστές (βίντεο)

Δεν έχει γίνει δυνατόν από τις αμερικανικές αρχές να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου βίντεο

DIMOSIOGRAFOS NEKROS TZIXANTISTES

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η δημοσιοποίηση από εξτρεμιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενός βίντεο όπου φαίνεται η δολοφονία δια αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος είχε εξαφανιστεί στη Συρία, σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Ο Φόλεϊ, ο οποίος στα 40 του χρόνια ήταν έμπειρος δημοσιογράφος, είχε καλύψει κυρίως τη σύγκρουση στη Λιβύη πριν ταξιδέψει στη Συρία, όπου κάλυψε την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο GlobalPost, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Το βίντεο, με τίτλο «Ένα μήνυμα προς την Αμερική» δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γυρίστηκε σε ερημική περιοχή, χωρίς να καθίσταται δυνατό να αναγνωριστεί ποια είναι η περιοχή αυτή. Ο μασκοφόρος άνδρας που φαίνεται να προχωρεί στην εκτέλεση του δημοσιογράφου μιλά στα αγγλικά με βρετανική προφορά.

Δεν έχει γίνει δυνατόν από τις αμερικανικές αρχές να εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου βίντεο. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος οι αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εργάζονταν ήδη με στόχο για να επαληθεύσουν ή όχι την αυθεντικότητα του βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οργή στον Λευκό Οίκο

Η Ουάσιγκτον πάντως ήδη εξέφρασε την οργή της αν αποδειχτεί ότι το βίντεο είναι γνήσιο.

«Έχουμε δει ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη δολοφονία του αμερικανού πολίτη Τζέιμς Φόλεϊ από το Ισλαμικό Κράτος. Οι υπηρεσίες πληροφοριών επιχειρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να καθορίσουν την αυθεντικότητά του» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν. «Εάν είναι γνήσιο, είμαστε συγκλονισμένοι από την άγρια δολοφονία ενός αθώου αμερικανού δημοσιογράφου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του» συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα και πάλι οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο ένα ακόμη βίντεο όπου ισχυρίζονται ότι κρατούν όμηρο έναν ακόμη αμερικανό δημοσιογράφο τον Στίβεν Σότλεφ και αναφέρουν ότι η ζωή του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

«Η ζωή αυτού του αμερικανού πολίτη, εξαρτάται από την επόμενη απόφαση σας πρόεδρο Ομπάμα», διακρίνεται να λέει ένας μασκοφόρος άνδρας στο βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ο μασκοφόρος άντρας ακούγεται να μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά και να έχει μπροστά του τον όμηρο που ονομάζεται Στίβεν Σότλοφ.

Δεν έχει γίνει δυνατή η επαλήθευση ούτε αυτού του βίντεο που δημοσιοποίησαν οι εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους στο διαδίκτυο.

«Θα σας βάψουμε με αίμα»

Με ένα βίντεο- προειδοποίηση οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει την Αμερική για αιματοκύλισμα μετά την συμμετοχή της αμερικανικής Αεροπορίας στην επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στο φράγμα της Μοσούλης την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ανακατάληψη του φράγματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πως η Ουάσιγκτον έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος απάντησε με βίντεο-προειδοποίηση, που περιελάμβανε μήνυμα που έγραφε: «Θα σας πνίξουμε όλους στο αίμα».

[video_embed][/video_embed]

By