Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μόλις 81.000 φορολογούμενοι δήλωσαν ακατάσχετο λογαριασμό

Περίπου 2,5 εκατομμύρια είναι οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο

lefta xrei ofeiles

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών είναι η προσέλευση των πολιτών που δηλώνουν ακατάσχετο λογαριασμό, προκειμένου να να μην υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης των καταθέσεων τους εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν στο δημόσιο. Στη σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που τέθηκε σε ισχύ από τις 29 Ιουλίου ανταποκρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις  81.000 φορολογούμενοι.

Ο ρυθμός δήλωσης λογαριασμών στους οποίους ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς και το γενικό ακατάσχετο υπόλοιπο για μη μισθωτούς και συνταξιούχους υπολογίζεται σε περίπου 4.000 την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι οι 81.000 που δήλωσαν ακατάσχετο λογαριασμό είναι ελάχιστοι μπροστά στους περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Οι λόγοι για τους οποίους η προσέλευση στη σχετική εφαρμογή είναι μειωμένη έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ήταν υποχρεωτική και η επίσκεψη στην τράπεζα από όσους δήλωναν ακατάσχετο λογαριασμό. Πιο συγκεκριμένα, δήλωναν τον λογαριασμό, εκτύπωναν μια βεβαίωση την οποία ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στην τράπεζά τους. Πλέον αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί και όλη η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.

Άλλος λόγος για τον οποίο είναι μειωμένη προσέλευση είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν διαθέτουν το τραπεζικό υπόλοιπο των 1.500 ευρώ ή λιγότερα προκειμένου να κινηθούν για να το «προστατέψουν» από την κατάσχεση της εφορίας.

Για να είναι επιτυχής η δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει πιστοποιηθεί στην τράπεζά του γνωστοποιώντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες , τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Οι τράπεζες προχωρούν στη συνέχεια στη διασταύρωση του ΑΦΜ της αίτησης με αυτόν που υπάρχει στο αρχείο τους και συνδέεται με τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος. Αν η διασταύρωση ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο φορολογούμενος, ενημερώνεται με μήνυμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στην οποία θα υποβάλλει την αίτηση, για το αν ενεργοποιήθηκε η προστασία των 1.500 ευρώ.

By