Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καύσωνας μέχρι και το Σάββατο με την θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς

Στην Αττική η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει και τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

athina kentro-kauswnas

Σε κύμα καύσωνα βρίσκεται η χώρα μας με τον υδράργυρο να ξεπερνάει ακόμα και τους 41 βαθμούς, ενώ το σκηνικό αυτό του καιρού θα παραμείνει το ίδιο μέχρι και την Κυριακή οπότε θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων.

Σήμερα, Πέμπτη, ο υδράργυρος στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει για τις μέρες του καύσωνα πως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διαχειριστούν τα ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά. Παράλληλα, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, ιδίως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκθεσή τους στον ήλιο μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
  • Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

-Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
-Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
-Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
-Συχνά ντους.
-Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.
-Ανοιχτές θα είναι τα επόμενα 24ωρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα και Πειραια.

Συγκεκριμένα, ανοιχτές θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς, σήμερα και αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Στον Πειραιά, από σήμερα έως και το Σάββατο, από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου

By