Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ – Υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τα κυπριακά υποκαταστήματα

Πηγή του ελληνικού ΥΠΟΙΚ στο ThePaper δηλώνει ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο τα υποκαταστήματα και καθησυχάζει καταθέτες – υπαλλήλους.

 © FOSPHOTOSYiannis Kourtoglou
© FOSPHOTOS Yiannis Kourtoglou

Τη διαβεβαίωση πως υπάρχει έτοιμο πλάνο για τις κυπριακές τράπεζες στην Eλλάδα δίνει στους εργαζόμενους των ελληνικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πίεζε και κατάφερε να τεθούν τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα άμεσα προς πώληση. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για την Τράπεζα, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πηγές,  το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών,  καθησυχάζει ότι οι καταθέσεις που βρίσκονται στα ελληνικά υποκαταστήματα διασφαλίζονται πλήρως, καθώς θα λειτουργούν υπό τη σκέπη ελληνικής τράπεζας και ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο, απλά το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Από το πρωί, οργιάζουν οι φήμες για το μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο της και προχωρούν σε διαδικασίες εκκαθάρισης. Αυτό το σενάριο διαψεύδεται, πάντως, από την τράπεζα.

Εντωμεταξύ, προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου, δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  στην Κύπρο να συμφωνήσει με τη τρόικα, καθώς μέχρι τότε θα παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Υπάρχει, ωστόσο, το σενάριο για «σπάσιμο» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, προκειμένου να εξοικονομηθούν από 2 δισ. ευρώ και να διασφαλιστούν οι τράπεζες  Ελληνική,  Κύπρου, ώστε να συμφωνήσει η τρόικα σε μικρότερο κούρεμα των καταθέσεων.

 

Σχετικά με τις καταθέσεις στην Κύπρο,  όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, διασφαλίζονται μέχρι 100 000 ευρώ αλλά γίνονται διαπραγματεύσεις να ανέλθει το ποσό μέχρι 200. 000 ευρώ.

 

 

By