Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοψήφισμα για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ;

Πρόταση – βόμβα μελετά το ΑΚΕΛ. “Εντονα αντιδρά η αντιπολίτευση στην απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο. Αύριο το διάγγελμα του Ν. Αναστασιάδη

 

eurocyprusΗ γνωστοποίηση των όρων της κυπριακής βοήθειας, ειδικά της εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, προκάλεσε πανικό στους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, ωστόσο, τα ΑΤΜ δεν λειτούργησαν, ενώ τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους.

Υπό αυτό το κλίμα, καλούνται, απόψε αργά το βράδυ ,να συνεδρίασουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τις τελευταίες  εξελίξεις.

Πέραν της εισήγησης για καταψήφιση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελετά το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ευρωζώνη ή και τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει αύριο, Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».

Σημειώνεται ότι έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και με φήμες για εκβιασμούς της Γερμανίας, έκλεισε η συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου ύψους 10 δισ. ευρώ με μεγάλα ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%, ενώ στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%.  Μάλιστα, η κυπριακή τηλεόραση μετέδιδε, νωρίτερα, πληροφορίες ότι η Γερμανία εκβίασε ανοιχτά την κυπριακή κυβέρνηση θέτοντας το δίλημμα: Είτε συμφωνείτε, είτε βγαίνετε από το ευρώ. Δείτε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ.

ThePaperΣε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε σήμερα το πρωί και ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού Εurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος και η έξοδος από την ευρωζώνη απασχόλησαν τη Γραμματεία, αλλά ανέφερε η Γραμματεία κατέληξε να αφήσει την Κεντρική Επιτροπή να λάβει την τελική απόφαση.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά από κατά αρχήν ανάλυση των δεδομένων το ΑΚΕΛ θα αντιδράσει στις εκβιαστικές πιέσεις και θα καλέσει τον κυπριακό λαό σε ψύχραιμη, οργανωμένη, συλλογική και  πολιτική αντίδραση.Πρόσθεσε ότι «οι στιγμές απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιτίθενται σε αυτές τις μεθοδεύσεις, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε μέτωπο αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη δυσφορία του κόμματος του «για τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Τρόικα και το ΔΝΤ το θέμα της Κύπρου».«Επιχείρησαν και επιχειρούν με βάση ατεκμηρίωτες κατηγορίες να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές και εμμονές στην Κύπρο, οδηγώντας τον τόπο και το λαό μας σε καταστάσεις ανάλογες των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού μετέφερε, επίσης, την έντονη δυσφορία του ΑΚΕΛ, επειδή όπως ανέφερε σε μια τόσο σημαντική και κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του επέλεξαν μοναχική πορεία.«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης δεν ένιωσε σε καμιά στιγμή την ανάγκη ούτε να διαβουλευτεί, αλλά ούτε και να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα», είπε προσθέτοντας πως «τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το ΑΚΕΛ, αυτό συνέβη» και είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις».

European Council Summit, Day 2/ Σύνοδος Κορυφής ΕΕ, Δεύτερη ΜέραΠεραιτέρω ανέφερε ότι από μια πρώτη ανάγνωση τα συμπεράσματα είναι δυστυχώς καταθλιπτικά και διατύπωσε τη θέση ότι «η Κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές της δεσμεύσεις». «Αντ΄ αυτού, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αποδέχτηκε τις καταστροφικές τους απαιτήσεις», ανέφερε παρατηρώντας ότι «με το καλημέρα της διακυβέρνησης του, ο κ. Αναστασιάδης αποδείχθηκε πλήρως ανακόλουθος. Έδωσε το πρώτο του τεστ αντοχής στις  πιέσεις και απέτυχε».

«Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ως ΑΚΕΛ θα τα μελετήσουμε άμεσα και θα τοποθετηθούμε για το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά και ολοκληρωμένα», είπε αναφέροντας πως «για αυτό το σκοπό, το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα συνέλθουν αύριο πρωί για να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε αποφάσεις». Ανέφερε ακόμα ότι η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής που μελέτησε τα δεδομένα θα προτείνει στο Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή να καταψηφίσουν  τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του.

Στις 9.00 αύριο θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο και στις 10.30 η Κεντρική Επιτροπή, είπε καταλήγοντας ο κ. Κυπριανού.

Oι εξελίξεις στο Eurogroup αποτελούν ένα θανάσιμο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία ανέφερε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας πως όπως φαίνεται η Κυβέρνηση πήγε ενώπιον του Eurogroup χωρίς καμία απολύτως διαπραγματευτική τακτική.

«Μας έλεγαν ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αυτό το οποίο αποδείχθηκε είναι ότι αυτή η κινητικότητα των τελευταίων ημερών ήταν μια επικοινωνιακή τακτική άνευ περιεχομένου», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, αυτή τη στιγμή η κυπριακή οικονομία είτε εφαρμοστεί είτε δεν εφαρμοστεί το κούρεμα των καταθέσεων, βρίσκεται ενώπιον του χείλους του γκρεμού «γιατί δεχτήκαμε να συζητούμε αυτό το οποίο πριν από λίγες μέρες το θεωρούσαμε μια βλακώδη λύση για την κυπριακή οικονομία», προσθέτοντας πως θα πρέπει κάποιοι να δώσουν πειστικές απαντήσεις στον κυπριακό λαό.

Ο κ. Μαλάς είπε ακόμη πως αυτό το μεγάλο οικονομικό έγκλημα το οποίο έγινε από την κακοδιαχείριση στο τραπεζικό σύστημα επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης να επιλυθεί με ένα νέο πολιτικό έγκλημα, που αυτή τη φορά το πολιτικό έγκλημα θα το πληρώσει ο κυπριακός λαός. «Αυτό και αν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είναι δηλώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν ενώπιον του κυπριακού λαού. Κάποιοι, συνέχισε, «που μας έλεγαν ότι έχουν τις διασυνδέσεις στην Ευρώπη, ότι θα επανεντάξουν τη χώρα μας στην Ευρώπη και θα διεκδικήσουν το καλύτερο», να δώσουν πειστικές απαντήσεις». Δεν έχουν, πρόσθεσε, πειστικές απαντήσεις και είναι πλήρως εκτεθειμένοι στον κυπριακό λαό.Αυτό που επιχειρήθηκε χθες από πλευράς ευρωζώνης, πρόσθεσε, είναι να επιβληθεί μια οικονομική μακροχρόνια επικυριαρχία στην κυπριακή οικονομία. Πρώτη φορά, είπε, η ΕΕ και η Ευρωζώνη έχουν επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Κάλεσε τη Βουλή να σκεφτεί «πέντε φορές» αν πρέπει να συζητήσει καν αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί από πλευράς της κυβέρνησης.Αν τελικά μπούμε σε μια διαδικασία να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μαλάς, τότε «από μόνοι μας θα επιφέρουμε αυτό το τεράστιο πλήγμα γιατί πλέον θα βρεθούμε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να συγκαλέσει μια διευρυμένη σύσκεψη ειδικών, ώστε να συζητηθούν όλες οι επιλογές που υπάρχουν και τότε να αντιπροταθούν άλλα μέτρα τα οποία θα δημιουργούν έστω και την υστάτη προοπτικές ανάπτυξης.Ο κ. Μαλάς δήλωσε, επίσης, πως με αυτά που έχουν διαμορφωθεί, δυστυχώς, η κυπριακή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει και την ευθύνη -όπως είπε- την φέρουν απόλυτα οι κυβερνώντες.

«Οι κυβερνώντες», συνέχισε, «που μας έχουν πει ότι έχουν ισχυρές πλάτες να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Ας την αναλάβουν τώρα».Ο κ. Μαλάς καταλήγοντας ανέφερε πως όσο πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τους ισχυρισμούς της θα πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι πριν από δέκα μέρες έδιναν τα εύσημα στην Κυβέρνηση για την πολύ σωστή οικονομική διαχείριση και την αντιμετώπιση της τρόικας και σήμερα καλούν όπως είπε τον κυπριακό λαό σε εξέγερση και σε εκλογές.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τα ακόλουθα:

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με την Τρόικα στη Σύνοδο του Eurogroup οδηγεί σε εθνική καταστροφή. Είναι Βατερλώ.

Η πολυδιαφημιζόμενη σκληρή διαπραγμάτευση αποδείχθηκε τελικά παράδοση άνευ όρων στις ορέξεις της Τρόικα και κάποιων βόρειων «εταίρων» μας.Ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του, αποδείχθηκαν ανίκανοι να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Δυστυχώς επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας, για το βαθμό των εθνικών τους αντιστάσεων.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να βελτιώσει τους όρους του Μνημονίου. Ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης πρόδωσε, μέσα σε 15 μέρες τη λαϊκή εντολή που πήρε. Φέρει τεράστιες πολιτικές ευθύνες γιατί ενώ είχε εναλλακτικές επιλογές, αρνήθηκε ακόμη και να τις διερευνήσει.Με τη συμφωνία Αναστασιάδη – Τρόικας οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για τις τραπεζικές ατασθαλίες και εγκληματικές παραλείψεις, για να εξυπηρετηθεί το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που αλληλοστηρίζεται.

Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή. Οι βουλευτές δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από το λαό για να αποφασίσουν για μια συμφωνία που υποθηκεύει και τους πόρους και το μέλλον.Μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο λαός. Η Δημοκρατία αλλά και το εθνικό συμφέρον απαιτεί να προσφύγουμε στο λαό. Κι’ αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Είτε με Δημοψήφισμα για τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup
  • Είτε με Προεδρικές Εκλογές

Ταυτόχρονα πρέπει να μελετήσουμε και το ενδεχόμενο επιστροφής στη λίρα, αλλά και να πάρουμε πρωτοβουλίες για συμμαχίες με φίλες χώρες.

Καλώ τους πολίτες σε εγρήγορση και σε μαζικές κινητοποιήσεις.Ανακοινώνω ότι την ερχόμενη Τρίτη οργανώνουμε τις πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις στη Λευκωσία..

Ο λόγος ανήκει τώρα στους πολίτες».

 

Απαράδεκτους θεωρεί «τους εκβιασμούς που άσκησαν σε βάρος της Κύπρου διάφοροι παράγοντες της ΕΕ στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Eurogroup» το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το ΔΗΚΟ σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι «προτού διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την κυπριακή οικονομία, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση».

«Ήδη το ΔΗΚΟ μελετά και αξιολογεί την κατάσταση στη βάση όλων των δεδομένων που έχει στη διάθεση του και θα τοποθετηθεί επί του θέματος εντός της ημέρας», αναφέρεται.

Καταλήγοντας, το ΔΗΚΟ τονίζει «την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης».

Καθαρά πολιτική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, τη χθεσινή απόφαση της έκτακτης συνεδρίας του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την αποχώρηση του από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη, ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική», υπογράμμισε.»(Στη χθεσινή συζήτηση) πρέπει να βγήκαν στην επιφάνεια κάποια στοιχεία που τους έκαναν να πειστούν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από νωρίς το απόγευμα βρέθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα στελέχη ξένων τραπεζών που διατηρούν καταστήματα στην Κύπρο, ενώ αργότερα προσήλθαν οι διοικήσεις των κυπριακών εμπορικών τραπεζών και του συνεργατισμού.Στη συνεδρία συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, καθώς και τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών.

 

[space size=»30″]

By