Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπό εποπτεία οι επενδύσεις των Ταμείων

Αυστηροί όροι ελέγχου των επενδύσεων στις οποίες προχωρούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με την χρήση των αποθεματικών τους, ορίζονται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη

lefta800_270214
Σύμφωνα με την τροπολογία ο υπουργός Εργασίας θα μπορεί να απαγορεύσει τη διάθεση των παγίων όταν το ταμείο δεν έχει συστήσει επαρκή αποθεματικά, ενώ θα μπορεί να θέσει σε αναγκαστική διαχείριση το Ταμείο ή να απαγορεύσει ή περιορίσει τις δραστηριότητες του.

Στο εξής κάθε Ταμείο θα μπορεί να επενδύει:

  1. ποσοστό μέχρι 70% του ενεργητικού που καλύπτει τα τεχνικά αποθεματικά του ή συνολικού χαρτοφυλακίου για Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, στα οποία οι ασφαλισμένοι φέρουν τον κίνδυνο επενδύσεων σε μετοχές, διαπραγματεύσιμα αξιόγραφα εξομοιούμενα προς μετοχές και σε εταιρικά ομόλογα εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένες χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς και να αποφασίζει για το μερίδιο των εν λόγω αξιόγραφων στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
  2. ποσοστό μέχρι 30% του ενεργητικού που καλύπτει τα τεχνικά αποθεματικά σε στοιχεία ενεργητικού σε νομίσματα διαφορετικά από εκείνα στα οποία είναι οι υποχρεώσεις του.
  3. ποσοστό μέχρι 5% σε επιχειρηματικά κεφάλαια και σε νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, σε θέματα επενδύσεων. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να χορηγεί ειδική έγκριση στα Ταμεία όταν αυτά θέλουν να ασκήσουν εσωτερική διαχείριση των επενδύσεων τους.

lefta735_151113

Στο εξής οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επιτόπιους ελέγχους στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ τα Ταμεία θα πρέπει να εκδίδουν κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και κανονισμό επενδύσεων.
Σύμφωνα με την τροπολογία, τα Ταμεία πρέπει να τηρούν ατομικές μερίδες για τις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλουν αναλογιστικές μελέτες και οικονομικές καταστάσεις για τον έλεγχο της βιωσιμότητας τους από την Εθνική Λογιστική Αρχή.

Η τροπολογία φέρνει αλλαγές και στον τρόπο εκλογής Διοίκησης στην ΓΕ.Σ.Α.ΣΕ και στην ΣΥ.ΔΑ.Σ.Ε, καθώς θα πρέπει να ανασυνθέτουν τα Διοικητικά Συμβούλια τους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στο Δ.Σ του ΟΓΑ. Πλέον τα Δ.Σ θα απαρτίζονται από 7 μέλη και σε αυτά θα συμμετέχουν και 2 εκπρόσωποι της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.

By