Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο

Στυλιανίδης: «Καμία μάχη δε μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων χαμένη»

nato2

Η Ελληνική Κοινοβουλευτική Διπλωματία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Χάγη, με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη πέτυχε την υιοθέτηση του συνόλου των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών στην έκθεση για την Ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για το Νότιο Διάδρομο, προβάλλοντας έτσι την σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

Η εκπόνηση της έκθεσης είχε ανατεθεί, προ μηνών, από την Επιτροπή Ενέργειας του ΝΑΤΟ στον Τούρκο Βουλευτή του AKP στην Κωνσταντινούπολη και στενό συνεργάτη του Τ.Ερντογάν, Osman Bak.

Το αρχικό κείμενο περιείχε σε πολλά σημεία προσεγγίσεις, αναλύσεις και ορολογίες, που έθιγαν τις ελληνικές θέσεις και αντιτίθονταν στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και ορισμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που αφορούσαν στο κυπριακό, στο θέμα της ΑΟΖ και στο θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη αρχικά στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας στην οποία υπέβαλλε περισσότερες απο 30 τροπολογίεςς και επεδίωξε συναντήσεις τόσο με το προεδρείο όσο και με τις άλλες Εθνικές Αντιπροσωπείες ενώ διαπραγματεύτηκε με την Τουρκική πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε εντέλει θετικά.

Ετσι τελικά υιοθετήθηκε το σύνολο των Ελληνικών Τροπολογιών και αφαιρέθηκαν παράγραφοι, που δημιουργούσαν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτή η θετική για την χώρα μας εξέλιξη χαρακτηρίζεται από έμπειρους διπλωματικούς κύκλους ως επιτυχία της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας καθώς δεν θεωρείται συνήθης στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, όπου κατά κανόνα οι εκθέσεις εγκρίνονται κατά πλειοψηφία, όπως υποβάλλονται από τους εισηγητές.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπιδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «καμία μάχη δε μπορεί να θεωρείται εκ των προτέρων χαμένη. Η έξυπνη, συστηματική και συνεπής προσέγγιση των θεμάτων ενισχύει τις συμμαχίες μας εντός του ΝΑΤΟ και δυναμώνει τη διεθνή μας παρέμβαση, προωθώντας αποτελεσματικά τις εθνικές μας θέσεις.

«Οι νέοι κίνδυνοι του ISIS και της διεθνούς τρομοκρατίας μάς δίνουν τη δυνατότητα να προβάλουμε την ανάγκη ενίσχυσης της ενότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απομονώνοντάς κάθε φωνή που επιδιώκει την αναμόχλευση θεμάτων που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ, διασπούν τη Συμμαχία και μειώνουν την αποτελεσματικότητα της στην περιοχή. Η ανάδειξη αυτής της διάστασης μάς δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή και τα εθνικά μας Δίκαια», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

 

By