Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eurobank: Κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Proton Bank

Την προσεχή Παρασκευή το ΤΧΣ αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του ΤΤ και της Proton

eurobank11Δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του 100% των μετοχών της «Νέας Proton Τράπεζας Α.Ε.» υπέβαλε σήμερα η Eurobank, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αποφασίσει για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank.

Από την κατάληξη του διαγωνισμού για το ΤΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, καθώς στην περίπτωση που οι δύο τράπεζες καταλήξουν στη Eurobank, ο νέος όμιλος θα καταστεί ο τέταρτος συστημικός πόλος στον κλάδο.

Για το ΤΤ εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι τέσσερις μεγαλύτεροι όμιλοι (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), η οδηγία ωστόσο από την ΕΚΤ για τη μη αποδοχή προσφορών που περιλαμβάνουν και μετρητά από τράπεζες που ενισχύθηκαν από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης, φέρνει το πιστωτικό ίδρυμα πολύ κοντά στη Eurobank, λόγω των υψηλότερων συνεργειών.

Για την Proton Bank δεν αποκλείεται να καταθέσει προσφορά και το αμερικανικό fund Oaktree Capital Management, το οποίο είχε συναντηθεί και με τη διοίκηση του ΤΤ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησής του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους την Πέμπτη ο κ. Ταμβακάκης κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος προσφορά για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG), η οποία διαθέτει τραπεζική άδεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο φάκελος της πρότασης περιλαμβάνει και τη λίστα με τους μετόχους που θα εισφέρουν κεφάλαια στην τράπεζα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πωλητής είναι ο εκκαθαριστής της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, ωστόσο χωρίς την έγκριση της ΤτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταβίβαση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By