Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Παρακαταθηκών ανοίγει το δρόμο για «κούρεμα» καταθέσεων

Οι δανειστές μας κατάργησαν σε μια νύχτα το τραπεζικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Του Αντώνη Τάντουλου

kourema
fosphotos

Η είδηση όπως συνηθίζεται να λέγεται στην δημοσιογραφική ορολογία «πέρασε στα ψιλά» θαμμένη μέσα στον κυκεώνα του πολυνομοσχεδίου, ωστόσο ενδεχομένως να έχουμε να κάνουμε με «προεόρτια» που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσουν στο «κούρεμα» των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με την επισήμανση πως το σενάριο πηγάζει από εκτιμήσεις και μόνο, πριν από λίγες μέρες η αγορά έμαθε πως η τρόικα ζήτησε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να σταματήσει να δέχεται καταθέσεις όπως επίσης πως δεν μπορεί από δω και πέρα να χορηγεί δάνεια.

Επί της ουσίας, οι δανειστές μας κατάργησαν σε μια νύχτα το τραπεζικό κομμάτι του Τ.Π.&Δ. χωρίς να έχει μάλιστα καμία προσυνεννόηση. Και την στιγμή που το συγκεκριμένο τμήμα ήταν αν μη τι άλλο εξαιρετικά κερδοφόρο όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του «Ταμείου».

Γιατί λοιπόν η τρόικα επέβαλε μια τόσο παράλογη απόφαση και γιατί η Κυβέρνηση δέχτηκε τους όρους της χωρίς-εμφανώς τουλάχιστον-καμία αντίδραση.

Μήπως το μυστικό βρίσκεται στα 2,5 δις. των καταθέσεων που διαθέτει το Τ.Π.&Δ. τις οποίες εποφθαλμιούν οι άλλες τράπεζες, ή εν πάσει περιπτώσει πρόκειται για μια ακόμη τυπικού χαρακτήρα «λεπτομέρεια» από τις πολλές που έχουν κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Ή μήπως άρχισε να υλοποιείται η μέχρι τώρα «θεωρεία» που θα οδηγήσει στο «κούρεμα» των καταθέσεων των Ελλήνων.

Διότι σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο επειδή το Τ.Π.&Δ. δεν ήταν ακριβώς τράπεζα όπως τις γνωρίζουμε στην σύγχρονη εποχή, (συν τοις άλλοις εποπτεύεται από το ΥΠΟΙΚ και όχι από την Τ.τ.Ε.) αλλά δεχόταν καταθέσεις ιδιωτών, υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα να μπλοκάρει το «κούρεμα». Αν φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Ειδικότερα επειδή οι κατάθετες του Παρακαταθηκών δανείζουν ουσιαστικά το ίδιο το κράτος απευθείας, λαμβάνοντας ένα επιτόκιο, στην περίπτωση «κουρέματος» καταθέσεων ίσως οι διεθνείς οργανισμοί κρίνουν πως πρόκειται για επίσημη χρεοκοπία της χώρας (default) από την ώρα που το ίδιο το κράτος αθετεί την υποχρέωσή του και με ότι αυτό θα σημαίνει.

Σημειώνεται δε πως την απόφαση για επίσημη χρεοκοπία δεν την λαμβάνει δημόσιος φορέας αλλά η γνωστή από το κούρεμα των ομολόγων, I.S.D.A. σε συνεργασία με το I.I.F, δηλαδή την Παγκόσμια Ένωση Τραπεζών, επίσης με ότι αυτό σημαίνει. Και θυμίζοντας πως οι παγκόσμιες τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν τα στραβά μάτια για μια χώρα που τους έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ…

Το κατά πόσο τώρα πράγματι η Κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της και κλείνει τις εκκρεμότητες που μπορεί να της δημιουργήσουν πρόβλημα θα το διαπιστώσουμε εν καιρό.

Μέχρι τότε σε όσους αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας θα έχουν αρκετή «τροφή για σκέψη».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By