Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σόρος: Η Ρωσία απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ

«Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδειχθεί να είναι κατά κάποιους τρόπους ανώτερη της Ε.Ε»

neo-kourema-kai-allagi-stasis-apo-ti-germania-zitei-o-tzsoros

Ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα «αντιμετωπίσει μια πρόκληση από την Ρωσία για την ίδια της την ύπαρξη».

Σε ένα δοκίμιό του, που δημοσιεύθηκε από το New York Review of Books, o Σόρος, υποστηρίζει ότι έχει έρθει ο καιρός για τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να «ξυπνήσουν και να συμπεριφερθούν ως χώρες που βρίσκονται εμμέσως σε πόλεμο».

Αλλά φοβάται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την ρωσική απειλή, η οποία όπως υποστηρίζει, επεκτείνεται πέρα από την Ουκρανία, εν μέρει διότι η Ε.Ε. και οι 18 της ευρωζώνης, «έχασαν το δρόμο τους» στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

«Τώρα η Ρωσία εμφανίζει μια εναλλακτική η οποία αποτελεί μια θεμελιώδη πρόκληση στις αξίες και στις αρχές πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά ιδρύθηκε. Βασίζεται στη χρήση ισχύος που εκδηλώνεται στην καταπίεση κατ’ οίκον και στην επιθετικότητα στο εξωτερικό, σε αντίθεση με το κράτος δικαίου» γράφει ο Σόρος. «Αυτό που σοκάρει είναι ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποδειχθεί να είναι κατά κάποιους τρόπους ανώτερη της Ε.Ε. – πιο ευέλικτη και διαρκώς προκαλεί εκπλήξεις. Αυτό της έχει δώσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον».

Ο Σόρος προειδοποιεί ότι εάν η Ε.Ε. δεν εγκαταλείψει την προσήλωσή της στη λιτότητα και δεν κινηθεί για να καλύψει την Ουκρανία, η επιρροή της Ρωσίας θα μεγαλώσει στην Ανατολική Ευρώπη, μεγεθύνοντας την απειλή για την Ευρώπη.

Κλείνει το κείμενό του με μία έκκληση προς την Ε.Ε. να εξετάσει την κατάστασή της.

«Η γραφειοκρατία της Ε.Ε. δεν διαθέτει πια το μονοπώλιο της εξουσίας και έχει λίγα για να είναι περήφανη. Πρέπει να μάθει να είναι πιο ενωμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική. Και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στη νέα Ουκρανία» γράφει. «Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν το αρχικό πνεύμα που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σώσει τον εαυτό της, σώζοντας την Ουκρανία».

By