Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συμφωνία για εφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο

Η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα

fisikoaerio

Επετεύχθη τελικώς συμφωνία για τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη συνέντευξη Τύπου που αναμένεται να ξεκινήσει.

Για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο ανέφερε, σε σχόλια που έκανε ενώ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον θώκο αύριο Παρασκευή, ότι είναι ικανοποιημένος που συνεχίζει να εργάζεται, διότι «όπως φαίνεται, έχουμε επιτύχει μια συμφωνία, για την οποία διαμεσολάβησε η Επιτροπή, ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία».

Οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας ξεκίνησαν τις συζητήσεις την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι οποίες όμως συνεχίστηκαν για πολλές ώρες (ως τις 04:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) μέχρι που αναβλήθηκαν για την Πέμπτη.

Επίσης νωρίτερα ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πως θεωρεί ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία με τη Ρωσία στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένιι Γιατσένιουκ πως η χώρα του είναι έτοιμη να αποπληρώσει όλα τα χρέη της στη Ρωσία για τις ποσότητες φυσικού αερίου τις οποίες έχει λάβει στο παρελθόν στο βαθμό που θα επιτευχθεί συμφωνία για την τιμή από εδώ και πέρα.

Ο κ. Γιατσένιουκ σημείωσε ότι, με την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα κινηθεί άμεσα για την αποπληρωμή των ποσών που οφείλονται και συγκεκριμένα θα καταβάλει 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως και 1,65 δισ. μέχρι το τέλος του 2014.

«Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια προσωρινή συμφωνία-πακέτο για τον χειμώνα, ώστε να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ρωσικό αέριο αγορασμένο από την Ε.Ε. ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015», δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

By