Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις αποφάσισαν οι «58»

Θετική, αλλά… χλιαρή η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι «58» για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινοβραδινή ολομέλεια 

kentroaristeraBBB

Η εξέλιξη είχε σχεδόν δρομολογηθεί από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και της μέλη της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης των «58» και χθες το βράδυ οριστικοποιήθηκε.

Η ολομέλεια της κίνησης των «58», μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για απευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών, αποφάσισε χθες να συνεχιστούν οι προσπάθειες για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πάντως με νόημα, ότι  το εγχείρημα της ελληνικής «ΕΛΙΑΣ»,  της παράταξης  της  ελληνικής κεντροαριστεράς, θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές.

Οι «58» βάζουν δύο προϋποθέσεις για τη συνέχιση του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ:

  • Την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, που εμμέσως παραπέμπει στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων.
  • Την ύπαρξη πολιτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του  ευρύτερου χώρου.

«Χωρίς αυτές δεν έχει νόημα η συμμετοχή μας» αναφέρουν με νόημα στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της ολομέλειας  της κίνησης, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων πολιτικών κινήσεων.

Αποφάσισαν πάντως, ποια μέλη θα τους εκπροσωπήσουν στην άτυπη κοινή επιτροπή που θα συσταθεί με άλλα μέλη του ΠΑΣΟΚ που θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Θα είναι οι Σ. Καρουζίδης, Χρ.Λάζος και Β.Βαμβακάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση μετρά ήδη κάποιες απώλειες αφού ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Γεράσιμος Γεωργάτος αποχώρησε από την κίνηση και οι πληροφορίες τον θέλουν να επιστρέφει πίσω στη ΔΗΜΑΡ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ολομέλειας των «58» έχει ως εξής:

 «Οι 58 στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια των δυνάμεων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στις ευρωεκλογές. Καθώς η αντιπαράθεση παίρνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, είναι ανάγκη να μην περάσει η πόλωση που επιδιώκει ο μικρός δικομματισμός ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

 Σε αυτό το σκηνικό οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις και τα στελέχη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να αντιτάξουν το όπλο της συνεργασίας και της ανανέωσης ταυτόχρονα.  Οι «58» αγωνίζονται  μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας και με ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό  Κόμμα, για μια αλλαγή στην Ευρώπη που θα πει ούτε λιτότητα ούτε λαϊκισμός.

Ο αγώνας θα πρέπει να  δοθεί στο όνομα της Παράταξης και με το πνεύμα παράταξης. Θα πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ψηφοδέλτιο αξιοκρατικό, ανανεωτικό που θα προκύψει από συναινετική διαδικασία και θα έχει την έγκριση όλων των μερών. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με την ανάδειξη στελεχών από τις νεώτερες γενιές είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος.» Ως ’58” δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι διαδικασίες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Με αυτό το πνεύμα συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της Παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας.

Οι ’58” συμμετέχουν στις προσπάθειες διατηρώντας τον χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας πολιτών για την ενότητα και την αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με βάση το τετράπτυχο: εθνική ανασυγκρότηση και δουλειές – αλλαγή του πολιτικού συστήματος – γενναία στήριξη των αδύναμων και των φτωχών – περισσότερη αλλά διαφορετική Ευρώπη. Δεν μετατρεπόμαστε σε πολιτικό οργανισμό ή πολιτική κίνηση. Οι στόχοι και το αίτημα που μας συνένωσαν πηγαίνουν πολύ πέρα από τις ευρωεκλογές»<