Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου στην 69η Γ.Σ. του ΟΗΕ

Διεθνείς επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Ν. Υόρκη

eu-benizelos-me-ton-gg-ton-inomenon-ethnon-mpan-ki-moun-oie-nea-yorki-arxeio

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, αλλά και με ομολόγους του ξένων κρατών θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 69η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, από τις 21 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη.

Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη διάρκεια της οποίας ο Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει τον Μπαν Κι Μουν για τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη, ενώ έχει προγραμματισθεί συνάντηση και με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Στη διάρκεια της «Υπουργικής Εβδομάδας» της γενικής συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές, πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, καθώς και δημόσιες ομιλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία που θα απευθύνει στην Ολομέλεια της 69ης Γ.Σ.

venizelos_anastasiadis

Μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, της Γεωργίας και του Ισραήλ.

Ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπου θα εξετασθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των κρατών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων κρατών στον Ο.Α.Σ.Ε..

Θα παρακαθίσει, επίσης, σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, θα απευθύνει ομιλία στην Υπουργική Διαβούλευση για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες και θα συμμετάσχει σε Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις.

Επιπλέον θα συμμετάσχει στην Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για τον ιό Έμπολα και σε Σύνοδο Κορυφής με θέμα την «Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων».

By