Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι

 «Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ» λένε αλλά μετά το χάος…»

syriza660

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι δεν θα πλήξουμε ποτέ. Και στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα όπου περισσεύει η μιζέρια, οι άνευ ουσίας διαγκωνισμοί και τα «πεζά» νούμερα των οικονομικών δεικτών, το να έχεις ένα κόμμα που σχεδόν κάθε εβδομάδα λέει και κάτι διαφορετικό κρατώντας σε εγρήγορση τα πλήθη, είναι κάτι που δεν μπορείς παρά να του το αναγνωρίσεις.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει τα αυγά γνωστής σοκολατοβιομηχανίας που κρύβουν δώρα- εκπλήξεις. Κάθε αυγό και άλλο δώρο- κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλη δήλωση. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, έτσι για να αυξάνεται το σασπένς τα ίδια στελέχη λένε αλλά τη μία άλλα την άλλη, προφανώς θέλοντας να διαπιστώσουν στην πράξη τα ποσοστά Αλτσχάιμερ στη χώρα μας.

«Είμαστε πολυσυλλεκτικό δημοκρατικό κόμμα και ο καθένας δικαιούται να λέει ελεύθερα την άποψη του» λέγανε στον ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγο καιρό, ωστόσο, τώρα που έχουν βάλει στόχο να πάρουν την εξουσία αρχίζουν και συνειδητοποιούν πως από τον Πύργο της Βαβέλ έως το Μέγαρο Μαξίμου, τα χιλιόμετρα είναι πολλά και δύσκολο να διανυθούν…

Ο προβληματισμός υπάρχει αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν απτόητα να αλλάζουν τις θέσεις τους για κρίσιμα θέματα, κατά πως βολεύει αυτούς, τον κόσμο και ενίοτε τους συνδικαλιστές.

Τελευταίο κρούσμα ο Γιώργος Σταθάκης. Το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον «τυφώνα» ΕΝΦΙΑ θέλησε να ενημερώσει για τις προθέσεις του κόμματος του σχετικά με την φορολογία. «Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ» είπε και «θα φορολογήσουμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία» συμπλήρωσε, όμως τόσο αυτός όσο και όλοι οι σύντροφοι του εξακολουθούν να αρνούνται να διασαφηνίσουν τι εννοούν με τον όρο «μεγάλη περιουσία». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει πλαφόν» βάσει του οποίου θα ορίζεται η «πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία» και η «μικρομεσαία» κρατώντας το, όπως όλα δείχνουν, για έκπληξη. Σου λέει κάτσε να δούμε πρώτα αν έχει μείνει κανένας πλούσιος στην Ελλάδα και μετά θα δούμε τι θα του κάνουμε. Δηλαδή, βλέποντας και κάνοντας…

Και για να επανέλθουμε στον κ. Σταθάκη αξίζει να μείνουμε στη δήλωση του ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι παράλογο και άδικο καθώς ρίχνει τα βάρη στους οικονομικά αδύναμους. Καλά και άγια αυτά αλλά αν δεν έχετε δίδυμο αδελφό και μάλιστα πολιτικό κ. Σταθάκη, τότε η μεταστροφή σας είναι κάτι παραπάνω εντυπωσιακή. Και εξηγούμαστε.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά, είχε δηλώσει σε εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση πως «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», τονίζοντας μάλιστα ότι «οφείλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τη φορολογία από 38% -που είναι σήμερα- στο 43% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που κινείται στον μέσο όρο της ΕΕ».

Παράλληλα λίγο καιρό αργότερα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα fm” υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “δεν θα αλλάξει κανένα φορολογικό συντελεστή” σημειώνοντας μάλιστα ότι “εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα, τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα”.

Προφανώς, ο κ. Σταθάκης όταν ο πρόεδρος του κόμματος του Αλέξης Τσίπρας ανέλυε τους βασικούς άξονες του επίσημου φορολογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και συνολική φορολόγηση σε ποσοστό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ήταν διακοπές.

Αναμφισβήτητα, το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα δεν φημίζεται ούτε για την αξιοκρατία του ούτε για τον ρεαλισμό του. Πρόκειται για μία διαχρονική παθογένεια την οποία δεν μπόρεσε να διορθώσει καμία κυβέρνηση. Προσπάθειες έγιναν αλλά αποδείχθηκαν μπαλώματα που ενέτειναν το πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα διεκδικεί το ρεκόρ στον αριθμό των φορολογικών νομοσχεδίων που έχει περάσει από το κοινοβούλιο της.

Ωστόσο, όταν είσαι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αξιώσεις να γίνεις κυβέρνηση, οφείλεις να μιλάς καθαρά και σταράτα για το τι θες να κάνεις και τι όχι. Τα ναι μεν αλλά μας τελειώσανε προ πολλού και ο κόσμος πια δεν συγχωρεί τίποτα και κανέναν…

 

Έλενα Σωτηριάδου 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By