Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σταθερότητα, συνεργασίες και αλλαγή του εκλογικού νόμου θέλει η πλειοψηφία των πολιτών

Ζητούν να ψηφιστεί ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κανονικά,να μη γίνουν Εκλογές και να φύγει η Τρόικα

vouliSSSS

Υπέρ της εξόδου από το Μνημόνιο και της απεμπλοκής από την Τρόικα τάσσεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την έρευνα της Kαπα Research.

Ωστόσο οι πολίτες είναι απολύτως διχασμένοι για το κατά πόσο η χώρα έχει αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Οι μισοί σχεδόν (45,2%) πιστεύουν ότι ο κίνδυνος έχει περάσει και οι άλλοι μισοί (46,5%) ότι είναι ακόμα υπαρκτός.Ο παρατηρούμενος διχασμός μάλιστα τέμνει οριζόντια όλα τα κόμματα κάτι που σημαίνει ότι ο φόβος για την παραμονή στην Ευρωζώνη, που καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 2012 δεν έχει εξαλειφθεί. Προφανώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στα 10ετή ομόλογα προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες.

Κατά συνέπεια η ανάγκη για σταθερότητα επανήλθε στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πολίτες κρίνουν αρνητικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών (52,4%) κι επιθυμούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή (50,8%).

Είναι φανερό ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας δεν έχει μετατραπεί σε ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης.

Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως το γεγονός ότι στην πρόθεση ψήφου που παρουσιάζει η έρευνα της Κάπα Research, η σειρά κατάταξης των κομμάτων όπως διαμορφώθηκε στις ευρωεκλογές παραμένει αμετάβλητη. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι 3,9% ενώ τα ποσοστά και των δύο είναι κάτω του 30%. Η Χρυσή Αυγή παραμένει στην 3η θέση, το ΠΑΣΟΚ στην 4η με 5,8% ελαφρώς πάνω από το Ποτάμι που λαμβάνει 5,6%.

Είναι σαφές ότι οι πολίτες αξιώνουν από τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Απόδειξη ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης (59,7%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπάνω ζητώντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου (77,6%) και ειδικότερα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών (51,5%).

By