Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σκωτία, η πρώτη πρόγνωση: 54% «όχι» στην ανεξαρτησία, 46% «ναι»

H YouGov έδωσε την πρώτη πρόγνωση αφού έκλεισαν οι κάλπες με δημοσκόπηση που έγινε σε όσους είχαν ήδη ψηφίσει. Ρεκόρ συμμετοχής, πάνω από 80%, βλέπουν οι αναλυτές.

skotiaΔεν είναι exit poll, είναι δημοσκόπηση που έγινε αφότου οι ερωτώμενοι είχαν ήδη ψηφίσει: Η εν λόγω δημοσκόπηση, της YouGov, δίνει ποσοστό 54% σε όσους λένε «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας και 46% σε όσους λένε «ναι».

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτελεί και την πρώτη πρόγνωση, μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, για το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι κάλπες έκλεισαν ακριβώς στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ρεκόρ συμμετοχής στην ψηφοφορία. Περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες ήταν εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 97% του εκλογικού σώματος. Σχεδόν 790.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για επιστολική ψήφο, αριθμός που αποτελεί επίσης των υψηλότερο σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Σκωτίας.

Δικαίωμα συμμετοχής δόθηκε για πρώτη φορά και στους πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών, ενώ οι έως τώρα εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ότι το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα θα ξεπεράσει το 80%.

Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι πολίτες της Κοινοπολιτείας, της Ιρλανδίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι μόνιμοι κάτοικοι Σκωτίας. Αντιθέτως, δεν δικαιούντο να ψηφίσουν οι σκωτσέζοι υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό.

By