Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΣΕΒΕ: Υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών στις αγορές

Τι  καταγράφει η ανάλυση που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης

EXAGWGES

Υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών τόσο στις παραδοσιακές αγορές όπως των κρατών – μελών της Ε.Ε. όσο και σε νέες όπως της Ρωσίας, της Κίνας και των Αραβικών Εμιράτων καταγράφει ανάλυση που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ),  Κυριάκος Λουφάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Τάσος Αλεξανδρίδης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ και παρουσίασε ο κ.Λουφάκης, «με πολλή προσπάθεια οι Έλληνες εξαγωγείς, από το 2009 έως σήμερα πέτυχαν ένα μικρό θαύμα. Το διάστημα 2009-2013 η συνολική αύξηση των εξαγωγών ανήλθε σε 57,1% (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και 18% άνευ)».

Από τον Δεκέμβριο 2012 και έπειτα όμως, ξεκίνησε η κάμψη της ανοδικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών με μικρές διακυμάνσεις, ενώ από τον Οκτώβριο 2013 μέχρι και τον Μάρτιο 2014 η πορεία των ελληνικών εξαγωγών καταγράφεται καθοδική.

Αναλυτικότερα, στο διάστημα 2009-2013, η Ελλάδα «κέρδισε» σημαντικές αγορές εκτός Ευρώπης (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, ΗΑΕ), ενισχύοντας το μερίδιό της, ενώ παράλληλα ισχυροποίησε τη θέση της σε χώρες που αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς εταίρους (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βουλγαρία).

Αντίστοιχα, μέσα στην κρίση ενισχύθηκαν σημαντικά οι βιομηχανικές εξαγωγές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, χημικά-πλαστικά, μέταλλα και μη μεταλλικά ορυκτά. Από τα τρόφιμα, δυναμικά κινήθηκαν οι παραδοσιακά ελληνικοί εξαγωγικοί κλάδοι των παρασκευασμένων λαχανικών και φρούτων, με παγκόσμια εξαγωγική πρωτιά της κονσέρβας ροδάκινου, των νωπών καρπών και φρούτων και του ελαιολάδου.

Ωστόσο, το έδαφος που κέρδισαν τα ελληνικά προϊόντα σε αγορές– «κλειδιά» για τη χώρα μέσα στην κρίση δείχνει να υποχωρεί το 2014. Συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο 2014 καταγράφεται έντονη πτώση των ελληνικών εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) σε ετήσια βάση σε Ρωσία (-24%), Κίνα (-20%), ΗΑΕ (-19%), Ιταλία (-26%), στην Ισπανία (-21%).

By