Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πόσο πουλήθηκε ο πρώτος Apple που έφτιαξε ο Τζομπς;

Το πρώτο κομπιούτερ που έφτιαξε ο Στιβ Τζομπς με τον Στιβ Βόζνιακ, το περιβόητο Apple-1, πουλήθηκε στην διπλάσια τιμή απ” αυτή που προέβλεπαν οι δημοπράτες!

apple

Απ” όλους τους υπολογιστές που έφτιαξε ποτέ η Apple, μόνο για έναν χρειάστηκε να πουλήσει ο Στιβ Τζομπς το αυτοκίνητο του για να το χρηματοδοτήσει, κι αυτός πουλήθηκε χθες σε δημοπρασία στην εντυπωσιακή τιμή των 905.000 δολαρίων.

To Apple–1, όπως έμεινε στην ιστορία είναι ένα από τα πενήντα χειροποίητα μηχανήματα που συναρμολογήθηκαν στο γκαράζ της οικογένειας Τζομπς από τον Στιβ και τον συνεργάτη του το 1976. Ήταν το πρώτο προ-συναρμολογημένο κομπιούτερ που φτιάχτηκε ποτέ και οι ειδικοί της τεχνολογίας θεωρούν ότι απ” αυτό ξεκίνησε η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών.

Το προς πώληση μοντέλο που είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργεί, υπολογίστηκε ότι θα «χτυπήσει» ποσό από 300.000 ως 500.000 δολάρια. Ωστόσο, ο οργανισμός The Henry Ford που τελικά το αγόρασε, έκανε την έκπληξη, δίνοντας σχεδόν τα διπλάσια χρήματα.

Η πρόεδρος του οργανισμού Πατρίτσια Μοράντιαν αποκάλεσε το κομπιούτερ ένα «βασικό τεχνούργημα της ίδρυσης της ψηφιακής επανάστασης» και σκοπεύει να το εκθέσει στο μουσείο του ιδρύματος, στο Ντίαρμπορν του Μίτσιγκαν.

«Όπως έκανε ο Χένρι Φορντ με το Μοντέλο Τ, ο Στίβ Τζομπς και ο Στιβ Βόζνιακ έβαλαν την τεχνολογία απ” ευθείας στα χέρα των ανθρώπων, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε» είπε η Μοράντιαν.

Τα πρωτότυπα Apple – 1 πουλήθηκαν πρώτη φορά στο κατάστημα Byte Shop στο Σαν Φρανσίσκο και η λιανική τιμή για τον πελάτη ήταν 666,66 δολάρια το κομμάτι. Ο Βόζνιακ είχε επιλέξει αυτή την τιμή για δύο λόγους: υποδήλωνε την χαμηλή τιμή των εξαρτημάτων, που έφτανε στο 1/3 του κόστους και επίσης, γιατί του άρεσαν «τα επαναλαμβανόμενα ψηφία».

[video_embed][/video_embed]

 

By