Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Πονηρές» σκέψεις απεμπλοκής από τον έλεγχο του ΔΝΤ

Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις, προς τα τέλη του 2014 ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα εκταμιεύσει την τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Philippos Messinis
Philippos Messinis

Ο μεγάλος βραχνάς των κυβερνήσεων στην αμαρτωλή ιστορία του μνημονίου ήταν πάντα η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από την πρώτη μέρα παρουσίας των δανειστών στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αποτελούσε το «σκληρό καρύδι» μεταξύ των τριών επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας.

Αυτός ήταν που διαχρονικά κράτησε τη πιο σκληρή στάση. Αυτός ήταν που άνοιξε τα πιο καυτά ζητήματα. Αυτός ήταν που έμοιαζε να μην έχει καμία διάθεση υποχώρησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αλλά προσοχή. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όχι ο Πόουλ Τομσεν. Γιατί ο κ. Τόμσεν δεν ενεργούσε από μόνος του. Είχε συγκεκριμένες εντολές από τους προϊσταμένους του στον οργανισμό που εκπροσωπεί. Ενημέρωνε πάντα για τις κινήσεις του και ζητούσε πάντα σαφείς οδηγίες από την Ουάσιγκτον (έδρα του ΔΝΤ)για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει στην πορεία των διαπραγματεύσεων, πως πρέπει να απαντήσει στην ελληνική κυβέρνηση, που να υποχωρήσει, που να μείνει αμετακίνητος και που να αυξήσεις τις απαιτήσεις του.

Προφανώς, η προσωπικότητα του κ. Πόουλ Τόμσεν έπαιξε ρόλο μόνο στο πόσο υπομονή είχε ή δεν είχε ο ίδιος και αν ήταν ήρεμος ή όχι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Σε καμία περίπτωση όμως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έπαιξε το βασικό ρόλο, στη στάση που κράτησε και την πολιτική που ακολούθησε το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό το γνωρίζουν καλά στην ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου εδώ και καιρό στο μυαλό των ανθρώπων του οικονομικού επιτελείου στριφογυρίζει μια «πονηρή» σκέψη.

Δεδομένου ότι αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις, προς τα τέλη του 2014 ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα εκταμιεύσει την τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από τα χρήματα του δανείου που του αναλογούν. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει μόνο του έως το α τρίμηνο του 2016, να δίνει χρήματα αλλά και να ελέγχει την ελληνική οικονομία.

Δηλαδή, η τρόικα από το 2015 δεν θα συνεχίσει να επισκέπτεται τη χώρα κάθε τρίμηνο και τον έλεγχο θα τον κάνει εκ του σύνεγγυς μόνο του το ΔΝΤ και από τις Βρυξέλλες η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Άρα το «σκληρό» νομισματικό ταμείο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για ακόμα δύο χρόνια.

Η «πονηρή» σκέψη λοιπόν έχει να κάνει με την προσπάθεια της Ελλάδας είτε να εισπράξει νωρίτερα τα εναπομείναντα 18,5δισ ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο, είτε να βρει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM για το οποίο δεν θα χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση άρα και νέο μνημόνιο.

Ωστόσο, για να ευοδωθούν οι ελληνικές προσδοκίες θα πρέπει πρώτον το ΔΝΤ να δεχθεί είτε να δώσει τα χρήματα νωρίτερα (μάλλον απίθανο σενάριο)είτε να αποσύρει τα υπόλοιπα κεφάλαια από το πρόγραμμα και αυτά να αντικατασταθούν από μία πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι θα πάψει η αυστηρή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς ήδη η Δημοσιονομική Ένωση του Six Pack, του Two Pack, της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση (Treaty on Stability, Coordination and Governance) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου (Fiscal Compact) σημαίνει διαρκή έλεγχο τουλάχιστον έως την αποπληρωμή του 75% των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.

Αλέξανδρος Κλώσσας 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By