Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Παρελθόν Τρ. Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα από Τρίτη – Συγχωνεύονται με το ΤΤ

taxidromiko tamieutirio trapeza post bank
Ραγδαίες αλλαγές και ανακατατάξεις προκαλεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η εξέλιξη με το κυπριακό πακέτο διάσωσης.
Του Νίκου Φιλιππίδη
 © FOSPHOTOSYiannis Kourtoglou
© FOSPHOTOS Yiannis Kourtoglou

Εντός των επόμενων ωρών η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να ανακοινώσουν ότι από την Τρίτη οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής (πρόσφατα CPB) στην Ελλάδα συγχωνεύονται στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ διερεύνησε το ενδιαφέρον και των υπολοίπων συστημικών τραπεζών, εισπράττοντας διαδοχικές αρνήσεις με κορυφαία του επικεφαλής της Εθνικής Αλέξανδρου Τουρκολιά, στον οποίο ασκήθηκαν και οι μεγαλύτερες πιέσεις για να τις απορροφήσει.
Εξάλλου, τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας , διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των υπακαταστημάτων των 3τριών κυπριακών τραπεζών – ΛαΪκή , Ελληνική, Κύπρου -στην Ελλάδα. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος και  ο ελληνικός προϋπολογισμός.
Το νέο ΤΤ, για να τις απορροφήσει θα χρειαστεί περίπου 1 δις. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, ποσά που θα δοθούν εξ ήμισίας μεταξύ του Κυπριακού και του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή η ελληνική συμμετοχή στο κυπριακό πακέτο διάσωσης θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο, ενώ το ποσό θα προέλθει από τα 50 δις. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι οι 2 μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα Κύπρου και Λαϊκή διαθέτουν 24 δις ευρώ ενεργητικό, 12,5 δις ευρώ καταθέσεις και 19,2 δις ευρώ δάνεια. Το θετικότερο όλων όμως είναι ότι διαθέτουν προ ανακεφαλαιοποίησης θετική καθαρή θέση.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η τύχη του πολυάριθμου προσωπικού και των δύο τραπεζών, δεδομένου ότι η ήδη το ΤΤ, είναι φορτωμένο με υπερβάλλον προσωπικό και ο βασικός του μέτοχος το ΤΧΣ σχεδιάζει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 500-700 εργαζομένων.[space size=»20″]
By