Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο

O πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι παραιτείται και ότι η θέση του αρχηγού του κράτους είναι πλέον κενή, έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία

burkinafaso

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ έχει εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ένας συνταγματάρχης της προεδρικής φρουράς σήμερα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Burkina24.

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά έκανε την ανακοίνωση αυτή από το Παλάτι του Έθνους στην Ουαγκαντούγκου, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να ζητήσουν την παραίτηση του Κομπαορέ έπειτα από τις χθεσινές βίαιες διαδηλώσεις. Λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές του Ζιντά, ο ίδιος ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι παραιτείται και ότι η θέση του αρχηγού του κράτους είναι πλέον κενή, έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία.

Στην ανακοίνωσή του, η οποία αναγνώστηκε από μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου BF1, ο Κομπαορέ επισημαίνει: «Με την έγνοια να διατηρηθούν τα δημοκρατικά κεκτημένα, καθώς και η κοινωνική ειρήνη (…), δηλώνω ότι υπάρχει κενό εξουσίας με στόχο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος η οποία θα πρέπει να οδηγήσει στη διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών εκλογών το ανώτερο σε 90 ημέρες».

Παράλληλα δύο διπλωματικές πηγές και τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια βαριά οπλισμένη οχηματοπομπή η οποία φέρεται να μεταφέρει τον Κομπαορέ ταξιδεύει προς την πόλη Πο, στο νότιο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κοντά στα σύνορα με τη Γκάνα.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εκτιμήσει ότι «εναπόκειται στον λαό της Μπουρκίνα Φάσο να αποφασίσει για το μέλλον του». «Απευθυνόμαστε στο αίσθημα ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων, του στρατού και των δημοκρατικών θεσμών καθώς και του λαού της Μπουρκίνα Φάσο ώστε να χτίσουν μαζί ένα νέο μέλλον για τη χώρα, με ήρεμο τρόπο, με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και το σύνταγμα», δήλωσε ο Σεμπαστιέν Μπραμπάν ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ. Εξάλλου και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ευχηθεί ο Κομπαορέ «να λάβει τις σωστές αποφάσεις» ώστε να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα του και τη σταθεροποίηση της περιοχής.

By